Az üzbég bor méltó lesz régi nagy híréhez

Legalábbis ez Mirzijojev elnök terve.

uzbekwine.png

A legendák szerint maga Marco Polo zengett ódákat a Fergana-völgyben készített borokról.

De a szovjet időszak alatt az üzbég bortermelés jelentősen leromlott, majd a függetlenség elnyerése után sem tudott magához térni.

Savkat Mirzijojev elnök viszont újra életet akar lehelni az iparba. Még egy tavaly októberi franciaországi látogatása után bejelentette, hogy 60 ezer szőlőtövet (Chardonnay, Cabernet, Sauvignon) fognak importálni Franciaországból.

mirziyoyevmacron.jpg

Az elnök még azon év februárjában rendeletet adott ki a bortermelés modernizálásáról, valamint elrendelte egy éves nemzetközi borfesztivál megrendezését (a 32 millió lakosú, többnyire muszlim országban).

Az oroszok honosították meg, majd tették tönkre

Orosz telepesek futtatták fel a kereskedelmi bortermelést a térségben, még az 1860-as években. A párizsi és antwerpeni nemzetközi versenyeken még díjakat is nyertek.

1924-ig, Üzbegisztán a Szovjetunióba való betagozódásáig a borüzemek száma folyamatosan növekedett, de a 20-ik század további részében hanyatlás indult meg.

Általánosságban az üzbég bort olcsónak és közepes minőségűnek tartották, elsősorban a Szovjetunióban fogyasztották, exportra nem került.

A végső kaput Gorbacsov alkoholfogyasztás elleni kampánya tette be a termelésnek 1985-88 között.

Hátrább az agarakkal azért

Mirzijojev azt is kijelentette, hogy a szőlőművelésre használt 10 ezer hektárt 2021-ig megduplázzák, és hogy már 2018-tól 3,7 millió dollárt pumpálnak a termelés modernizálásába és marketingjébe.

uzbekwine2.jpg

De még ha minden is a tervek szerint alakul, évek, akár évtizedek szükségesek a bortermelés felfuttatásához.

Miroslav Volarik, a cseh Vinarstvi Volarik borászat tulajdonosa elmondta, hogy kb. 3 év szükséges jó szőlő termesztéséhez, valamint szakismeret is szükségeltetik.

Jandrasics Gábor (lent), a magyarországi Jackfall borászat társtulajdonosa és vezérigazgatója is kifejtette, hogy ez többről szól mint szőlőtermesztésről, borkészítésről és borászatok építéséről. A szakember szerint jelentős marketingre, rendezvények szervezésére, szakemberek képzésére stb. van szükség.

jandrasicsgabor.jpg

Jandrasics a magyar boripar sikerére hívja fel a figyelmet, amely a szocialista korszak után Európa 7-ik legnagyobb bortermelőjévé vált 2017-re.

"Nagyon nehéz. Még ha van is tőke [Üzbegisztánban] … azok a borok nem lesznek jók 10-15 évig … Nem egyszerű a legelejéről kezdeni és hirtelen finom borokat készíteni" - mondta Jandrasics.

Nem beszélve arról, hogy Magyarországgal ellentétben, az üzbégeknél nem része a borivás a mindennapi étkezésnek. Legalábbis hivatalosan. A WHO adatai szerint ugyanis az üzbégek fogyasztják a legkevesebb alkoholt Közép-Ázsiában (2016-ban), az egész eurázsiai régióban pedig csak az azeriek és a törökök isznak kevesebbet.