Nazarbajev unokája korrupcióval vádolja a családját

"Nem akartam része lenni ennek a végtelen kapzsiságnak"!aysultannazarbayev.jpg

Ajszultan Nazarbajev egy Facebook-posztban írta ezt, melynek során szintén bejelentette, hogy menedékjogért fog folyamodni az Egyesült Királyságban.

A Nazarbajev unoka 1990-ban született. Apja Rahat Alijev, aki egykor Kazahsztán egyik legbefolyásosabb embere volt, például a vámőrség vezetője, a nemzetbiztonsági bizottság vezetőhelyettese, külügyminiszter-helyettes, a nemzeti olimpiai bizottság elnöke, valamint nagykövet Ausztriában.

aysultannazarbayev3.jpg

2007-ben viszont kegyvesztett lett, mert azzal vádolták meg, hogy részt vett az egyik vezető kazah bank két topmenedzserének elrablásában. Alijevet megfosztották minden pozíciójától, ellenzékivé vált és Ausztriában maradt. Ausztria nem adta ki őt Kazahsztánnak, miközben otthon 20 év börtönre ítélték.

aliyevnazarbayev.jpg

2014-ben viszont az osztrák rendőrség letartóztatta, mert Kazahsztánban megtalálták a két elrabolt bankmenedzser holttestét, és a kazah hatóságok gyilkosság ügyében nyomozást indítottak. Börtönbe vonulása után 8 hónappal felakasztva találták meg a cellájában. A hivatalos közlés szerint öngyilkos lett.

Ajszultan Ausztriában és az Egyesült Királyságban, a híres Sandhurst akadémián tanult. 2013-ban megházasodott, 2016-ban kislánya született. 2017-ben a kazah labdarugószövetség elnökhelyettese lett, mely minőségben 8 hónapot töltött.

aysultannazarbayev4.jpg

Ebben az időszakban vallotta be, hogy apja halála óta kábítószerfüggőséggel küzd (ez a Facebook posztja már elérhetetlen).

2019 januárjában arról posztolt, hogy családja egy "oroszországi magánbörtönbe" küldte. A Szabad Európa Rádió kinyomozta, hogy ez a "börtön" egy kábítószerfüggők rehabilitációs központja volt.

aysultannazarbayev2.jpg

2019 júniusában Londonban letartóztatták, mert illetéktelenül ment be egy ismeretlen nő lakásába, aki ráhívta a rendőröket, Ajszultan pedig megharapta az egyik rendőrt. 1 év börtönbüntetésre ítélték, mert kdierült, hogy az incidenskor kokaint is fogyasztott.

Idén február 13-án pedig egy hosszú Facebook-posztban arról ír, hogy a családja milyen korrupciós ügyleteket folytat az Oroszországgal való gázkereskedelemben.

Egyelőre Kazahsztánból nem érkezett reakció a vádakra.