Türkmenisztán új nemzeti sportja a golf

Október közepén díszceremóniával avatták fel Asgabatban az ország első, bajnokságok lebonyolítására is alkalmas golfpályáját, miközben az ország gazdasága romokban.

asgabatgolfclub.jpg

Zene, tánc, zászlóvivők és Jack Nicklaus (avagy az Arany Medve).

A főszereplő természetesen Gurbanguli Berdimuhammedov elnök volt, aki elsőként üthetett a pályán. Az állami televízió tudósítása szerint természetesen betalált, még hozzá 75 méterről és 14km/h-s szélben, valamint maga Nicklaus is dicsérte az elnök úr golftudását.

A 70 hektáros golfpálya hatalmas ára mellett - a Nicklaus által tervezett pályák általában több millió vagy akár több tíz millió dollárba kerülnek - jelentős problémát okoz a fenntartáshoz szükséges víz mennyisége, hiszen a többnyire sivatagos Türkmenisztán nem éppen bővelkedik vízkészletekben.

A pályát egyébként egy ezelőtt lakóházaknak helyt adó területre építették, amihez erőszakkal telepítették ki az ottlakókat, valamint nem megfelelően kompenzálták őket a kilakoltatás fejében.

Nicklaus, akinek a cége több mint 400 pályát tervezett már, elmondta, hogy "nem igazán tudja, hogy az elnök miért golfot akart", és kifejtette, hogy a városban élő néhány külföldin kívül "ez senkit nem érdekel, senki nem golfozik itt".

ashgabatgolfclub2.png

Épül a golfpálya (háttérben a Hotel Yyldyz)

De Berdimuhammedov megvédte a golf türkmenisztáni létjogosultságát, mondván, hogy az fejleszti a "koordinációt, kitartást és fegyelmet", miközben "közelebb viszi az embert a természethez".

Azt is állította, hogy egy több száz éve az ország területén élő ősi nép ismert egy golfhoz hasonló játékot, a "chilik hekgal"-t (bár ez a leírás alapján inkább a hoki, lacrosse és baseball keverékének) tűnik.

Ennek megfelelően, a következő Nicklaus által tervezett golfpálya Awaza városában (lent) fog épülni.

avaza-hotels.jpg

Eközben az 5,5 millió lakosú ország gazdasága romokban hever a gáz alacsony világpiaci ára miatt. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy bizonyos élelmiszerekből és alapanyagokból hiány lépett fel, valamint a kormányzat megszüntette a víz és áram ártámogatását. Ennek következtében az "extra" csapvízért november 1-től az eddigi ár 25-szörösét kell fizetni.

 

A havi átlagfizetés Türkmenisztánban 670 manat (ami a hivatalos árfolyamon 191 dollár, nem hivatalos árfolyamon pedig 95 dollár).