Ázsiai Játékok: Idegenvezető nélkül sehova!

Szeptember 17. és 27. között kerül megrendezésre az V. Ázsiai Játékok sportesemény Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban, amelyre rengeteg külföldi nézőt is várnak.

A rengeteg külföldi nézőt pedig rengeteg helyi idegenvezető fogja kísérni.

Az idegenvezető általi kíséret ugyanis nem opcionális. A költségeket természetesen az utazó állja.

ashgabatolympicstadium_1.jpg

Ezt a Szabad Európa szúrta ki a hivatalosan Ázsiai Fedettpályás és Harcművészeti Játékoknak nevezett sportesemény hivatalos weboldalán, amely a hírportál szerint az első, hivatalos weboldalon is leírt ilyen jellegű kinyilatkoztatás.

Tehát az amúgy is nehézkes vízumkiadási politika mellé további nehézség vár a külföldi látogatókra.

ashgabat1_1.jpg

A vízumhoz egyébként egy, a Türkmenisztáni Bevándorlási Hivatal által kiadott meghívólevelet kell beszerezni, amelyre egy helyi utazási irodán keresztül kell jelentkezni.

Az utazónak legkésőbb két héttel az érkezése előttig tájékoztatnia kell az utazási irodát érkezésének dátumáról, valamint érkezése után 3 napon belül regisztrálnia a vízumot.

Persze az eddig is köztudott volt, hogy turisták nem nagyon mozoghatnak szabadon, idegenvezető nélkül (turista vízum esetén - tranzit vízummal más a helyzet!), bár elvileg Asgabatban pont hogy lehet járkálni nem előre megtervezett útvonalon is.

ashgabat2_2.jpg

Azt azért meg is kell említeni, hogy az Ázsiai Játékok weboldala úgy fogalmaz, hogy "Türkmenisztánban való utazás esetén", ami ugyan nem teszi világossá, hogy Asgabatot is bele kell érteni, vagy csak Asgabaton kívült, de elképzelhető (igaz, az ellenkezője is), hogy csak ez utóbbit.

A Turisztikai Minisztérium szerint kb. 150 ezer látogató és 62 ország mintegy 5500 atlétája érkezik majd a rendezvényre.

Egyelőre az sem világos, hogy a sportolóknak is kötelező lesz-e idegenvezetőt fogadniuk egy kis asgabati sétára.

ashgabat3_2.jpg

Egy, a Szabad Európának nyilatkozó asgabati idegenvezető egyébként arról számolt be, hogy az utazási irodáknak jelenteniük kell a látogatok minden lépéséről a hatóságoknak. Emellé persze a hatóságok is árgusan figyelik a külföldieket.

Türkmenisztán hatalmas bevételeket vár a rendezvénytől, amelyre nem sajnáltak semmilyen forrást az egyébként mostanság nem kifejezetten jól teljesítő országban, például ellenzéki beszámolók szerint április és szeptember között az olaj- és gázszektorban dolgozók fizetésének 15-20%-át einstandolja az állam, hogy fedezni tudja a szervezés költségeit.