A kirgiz nemzeti áprilisi forradalomra emlékeztek

7 éve, 2010. április 7.-én döntötték meg Kurmanbek Bakijev illiberális demokráciáját.

A Nemzeti Áprilisi Forradalom Napján számos rendezvény keretében emlékeztek meg a történelmi eseményről.

apr7rev.jpg

2010. április 6.-án Talasz városában tüntetések kezdődtek a kormányzati korrupció, valamint a növekvő árak miatt. Mintegy 1000 tüntető megrohamozta és elfoglalta a helyi kormányzati épületet. A rendfenntartó erők még aznap visszafoglalták az épületet, majd újra elveszítették.

Válaszul Bakijev [lent] elnök bevezette a rendkívüli állapotot és számos ellenzéki vezető, pl. Omurbek Tekebajev és Almazbek Atambajev [jelenlegi elnök] letartóztatását rendelte el.

president_of_kyrgyzstan_kurmanbek_bakiyev_crop.jpg

A tüntetések átterjedtek Biskekre, a fővárosra is, majd az ország több településére is.

Biskekben a tömeg elfoglalta a belbiztonsági erők központját (a volt KGB székhelyet), valamint egy állami TV csatorna épületét is. A főtéren a rendőrség könnygázzal és gumilövedékkel próbálta oszlatni a tömeget.

Amikor a felkelők két teherautóval próbáltak betörni az elnöki palotába, a rendőrség éles lőszerrel kezdett el tüzelni. Legalább 41 ember meghalt.

1024px-bishkek_capitol_revolution_2010.jpg

Április 7.-én az ellenzéki vezetők bejelentették egy ideiglenes kormány felállását, Roza Otunbajeva [lent] vezetésével.

rozaotunbayeva.jpg

Kurmanbek Bakijev végül csak április 15.-én volt hajlandó lemondani, majd Fehéroroszországba menekült.

Az idei megemlékezés képei Biskekből:

Bakijev támogatói még hetekig folytatták a lázongást.

2010. május végén Üzbegisztán a határra vezényelte hadseregét a megnövekvő határsértések, valamint villongások miatt. Június 9.-én etnikai villongás tört ki a kirgizek és üzbégek között a kirgiz Os városában, ami átterjedt Dzsalal-Abad városára is.

A Roza Otunbajeva vezette kormány június 12.-én rendkívüli állapotot vezetett be, Üzbegisztán 2000 menekültet fogadott be, és mintegy 100 000 ember elhagyni kényszerült eredeti lakóhelyét.