Újra repülnek

Január 27-én a tádzsik-orosz gazdasági együttműködési bizottság megegyezésre jutott a korábban részlegesen felfüggesztett légi kapcsolatok újraindításában.

A Sólyom Somon Air is újra repül számos oroszországi városba.

somonair2.jpg

A magánkézben lévő tádzsik Somon Air (február 3-tól) újra indíthat járatokat az oroszországi Krasznojarszk, Krasznodar, Ufa és Orenburg városokba, míg az orosz Yamal Airlines újra repülhet a moszkvai régióban található Zsukovszkij Nemzetközi Repülőtérről Tádzsikisztánba a nyár folyamán.

Novemberben vita alakult ki a két ország hatóságai között a Zsukovszkij repülőtér státuszáról, amire az orosz Közlekedési Minisztérium minden Tádzsikisztánba irányuló polgári légi kapcsolat felfüggesztésével fenyegetőzött.

yamalairlines.jpg

Válaszul Dusanbe decemberben felfüggesztette a Zsukovszkij repülőtérről érkező Yamal járatokat, Oroszország pedig valóra váltotta korábbi fenyegetését és megtiltotta a Somon Air berepülését az összes oroszországi régióba (kivéve Moszkvába és Szentpétervárra).

A nézeteltérést az okozta, hogy a tádzsik hatóságok szerint a 2016. májusában megnyitott Zsukovszkij repülőtér Moszkva negyedik nemzetközi repülőtere, míg az orosz hatóságok ezt nem ismerik el, mivel szerintük az Ramenszkoje város repülőtere, 40km-re délkeletre Moszkvától.

A gazdasági érdekek végül csak jobb belátásra bírták a feleket (valószínűleg Tádzsikisztánnak ugye nagyobb érdeke fűződött a vitás kérdés megoldásához).

Megy a vonat, megy a vonat?

Tádzsikisztán nem csak a légi kapcsolatokban "alkotott" az elmúlt időkben, hanem a vasúti közlekedésben is.

A Tádzsik Vasút egyik magas beosztású vezetője ugyanis néhány napja azt nyilatkozta, hogy terveznek egy Oroszországba irányuló, de Türkmenisztánt elkerülő vonal megnyitását.

A türkmén külügyminisztérium válaszul nemtetszésének adott hangot, hangsúlyozva, hogy ez nem segíti a bilaterális és regionális kapcsolatok fejlődését. Kiemelték azt is, hogy a két ország egy türkmén-afgán-tádzsik vasútvonal-építési projektben vesz részt, és hogy a vasút türkmén szakasza novemberben már megépült.

trkafgtrain.jpg

A külügyminisztérium nyilatkozata megismételte, hogy készen állnak továbbra is együttműködni Tádzsikisztánnal és remélik, hogy a "tádzsik hivatalnokok barátságtalan kijelentései" visszavonásra kerülnek.