Másodjára tiltották be ugyanazt a török sorozatot Üzbegisztánban

Az üzbég kormány követelésére a magánkézben lévő Zo'r TV csatorna július 31-én levette műsoráról a Végtelen Szerelem című török telenovellát.

endless-love-international-emmy-award-winner-telenovela-2017-intermedya-tv-b.jpg

A csatorna egyik producere szerint erre a "kis számú" konzervatív vallásos nézők hatóságok felé tett panaszai miatt kerülhetett sor, akik egész magas politikai szintre is el tudták juttatni üzenetüket.

Az egy szerelmi háromszögől szóló sorozatot egyébként már 2018. február 16-án is levetették a műsorról, Abdullah Aripov miniszterelnök (lent) támogatásával.

Egy kormányzati forrás szerint a mostani betiltás is Aripovtól eredeztethető, aki erősen kritizálta a TV-csatornát (amit egyébként Taskent polgármestere alapított), hogy a tavalyi tiltás ellenére újra műsorra tűzték a szappanoperát.

aripov.jpg

A miniszterelnök a július 30-i kormányülésen a témával kapcsolatban arról beszélt, hogy "vannak hivatalnokok, akik nem veszik figyelembe a miniszterelnök szavait és a kormány döntéseit", "tudják kiről beszélek", valamint "figyelmen kívül hagyják az emberek véleményét".

A sorozatot, valamint a szinkronszínészeket egy iszlamista weboldal már 2018. februárban össztűz alá vette az "Ismerd fel a nemzet ellenségeit" című cikkében. A cikk megállapította, hogy a sorozatot nézők "a szemükkel követnek el bűnt".