Életben van-e még a türkmén elnök?

A hétvége során az a hír terjedt, hogy meghalt Gurbanguli Berdimuhamedov, de vajon nem csak fake news ez?

berdymukhammedov4.jpg

Az információról először egy helyi moszkvai rádió és egy ellenzéki Youtube csatorna számolt be, saját bevallásuk szerint asgabati üzletemberek pletykájára építve.

A türkmén média természetesen hallgat. Egyébként a közép-ázsiai ország szerepel a Riporterek Határok Nélkül 2019-es listájának élén, ahol a legrosszabb a sajtószabadság helyzete (még Észak-Koreát is megelőzve).

Az igaz, hogy az elnök július 5. óta nem mutatkozott nyilvánosan. Még Federica Mogherinivel, az EU főképviselőjével sem találkozott július 6-án a fővárosban.

mogheriniashgabat.jpg

Az elnök eltűnése és a türkmén média hallgatása csak tovább fűti a pletykákat és spekulációkat.

Irónikus módon a külföldről működő ellenzéki Chronicles of Turkmenistan próbálta cáfolni az elnök haláláról szóló pletykákat. A hírportál értesülései szerint Berdimuhamedov azért tűnt el, mert a beteg anyját Németországban kezelik.

Vasárnap estére a hivatalnokok felocsúdtak és a türkmén követségek Oroszországban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban arról tájékoztatták a sajtót, hogy a pletyka "teljes hazugság".

Fake news-e vagy sem? Még nem tudni, de az üzbég elnök, Iszlam Karimov halálakor is a hivatalos megerősítést egy héttel megelőzően szárnyra kaptak a haláláról szóló hírek.