A Koránra fognak esküdni az üzbég rendőrök?

December elején egy, a fővároshoz közeli rendőrségi kerületben a szent írásra esküdtek a rendőrök, hogy nem lesznek megvesztegethetőek.

Egy új korszak közeleg Üzbegisztánban?

oathquran.jpg

Az eskütétel összhangban van Mirzijojev elnök korrupció-ellenes harcával, de erősen ellent mond az előző elnök, Iszlam Karimov iszlámellenességével.

Belügyminisztériumi források szerint az eskütételi ceremónia az állami korrupció elleni kampány része volt, de nem "fönt", hanem a kerületi rendőrségi vezetés követelte meg a Koránra való esküt.

Az ünnepségen jelen volt Jukoricsircsik kerület imámja is.

mirziyoyevmilitary.jpg

Mirzijojev katonai vezetőkkel

A korrupció jelentős probléma az országban. 2017 elején Mirzijojev bejelentette, hogy 4500 rendőrt rúgtak ki korrupció és hatalommal való visszaélés miatt, majd a "leszámolások" később is folytatódtak és magas szintre is elértek.

2018 februárjában letartóztatták a legfőbb ügyészt, Rasid Kodirovot (lent), akit azzal vádoltak, hogy több tízezer dollárt fogadott el kerületi ügyészektől a kinevezésükért cserébe. Számos, az Állami Biztonsági Szolgálat vezető tisztviselője is hasonló sorsra jutott.

rashidqodirov.jpg

Kérdés persze, hogy a Koránra való eskütétel milyen változást hoz majd, valamint általános gyakorlattá válik-e az ilyenfajta eskütételi ünnepség.