Ez volt talán az első LMBT felvonulás Közép-Ázsiában

Március 8-án, a nemzetközi nőnapon mintegy 400 ember vonult békésen a nők jogaiért és "mindenki egyenlőségéért". A többnyire muszlim országban sokan kritizálták az eseményt.

march8bishkek.jpg

"A férfiakat, akik nem akarnak gyereket és a lányokat, akik nem akarnak teát önteni ... meg kell átkozni, sőt, megverni" - mondta Jildiz Muszabekova parlamenti képviselő "hölgy". "Ki kell vernünk belőlük az őrültséget" - folytatta.

Március 13-án a parlament ülésén már úgy fogalmazott, hogy "ha csöndben ülünk ... Kirgizisztánból Buzisztán ("Gayistan") lesz".

jyldyzmusabekovakg.jpg

Egy másik képviselő úgy fogalmazott, hogy az ország megszégyenítette magát a szomszédos országok előtt. Egy harmadik pedig azt nyilatkozta, hogy a menet "kárt okozott" a hagyományos családmodellnek.

Emberi jogi aktivisták természetesen a menet védelmére keltek. "Nagyon büszke vagyok Kirgizisztánra, hogy ez itt lehetővé vált" - mondta egy résztvevő.

A hatóságok persze próbálták elbátortalanítani a szervezőket, forgalmi akadályokra és potenciális konfrontációkra hivatkozva, de a Biskek Feminista Kezdeményezések szervezet hajthatatlan volt.

lgbtkg.jpg

A 40 Harcos (Kyrk Choro) nacionalista szervezet ellentüntetői megjelentek a színen, de pár szóbeli inzultuson kívül nem zavarták meg a menetet. Március 11-én a szervezet követelte, hogy a polgármester mondjon le, mert lehetővé tette ezt a rendezvényt.

A nemzeti biztonsági ügynökség vezetője a nem-kormányzati szerveket tartja felelősnek, és azt javasolta, hogy az oroszországi mintára hozzanak egy új törvényt az ilyen szervezetek finanszírozásának ellenőrzésére.