Van szakáll? Nincs útlevél!

A tádzsik hatóságok újabb akciója a vallásellenesség jegyében.

tjbeard.jpg

A Szabad Európa rádiónak január során számos férfi arról számolt be, hogy a hatóságok visszautasították az útlevélkérelmüket, mert szakállasok.

Egy hivatalnok azt mondta az 51 éves Szoleh Navruzovnak, egy szakállat viselő állampolgárnak, hogy csak 60 év felett adható ki szakállas képet tartalmazó útlevél.

Egy másik kérelmező, Badriddin Szafaralijev, aki a mekkai zarándokútra készül, beadta a derekát, és az útlevélhatóság épületében található borbélyüzletben levágatta a szakállát.

safaraliyev2.jpg

Szafaralijev megmutatta a korábbi útlevelét, amelyben még szakállat visel a képen, tehát úgy tűnik, hogy a "szakálltilalom" az útlevéljelentkezés során egy új jelenség a 97%-ban muszlim országban.

safaraliyev.jpg

Mirali Abdurahmonov, a tádzsik Belügyminisztérium vízum és regisztrációs osztályának vezetőhelyettese elmondta, hogy nincs "szakálltilalom". De a szakállnak tisztának és ápoltnak kell lennie és sok fiatalnak nem ilyen állapotban van a szakálla.

2017-ben Rahmon elnök úgy fogalmazott, hogy "Szeressétek Istent a szívetekkel, ne külsőségekkel" - utalva ezzel a szakállra és a hidzsábra.

emomalii-rahmon-president-of-tajikistan.jpg

A szakállakkal kapcsolatos szigorúságot támogatja az (állam által felállított) Iszlám Tanács is. Az elmúlt években ezreket állítottak meg a rendőrök, és szakálluk leborotválására kényszerítették őket.

Tavaly decemberben hasonló hozzáállásról érkeztek jelentések az orosz-kazah határról is, ahol az orosz határőrök villanyborotvát adtak a tádzsik vendégmunkásoknak és a szakálluk leborotválására kényszerítették őket.