Áramnagyhatalom lesz Tádzsikisztán?

Több mint 40 évbe és dollármilliárdokba került, de úgy tűnik, hogy végre megkezdte működését a Vahs folyóra épült Rogun erőmű, amelynek köszönhetően Közép-Ázsia legszegényebb országa nem csak hogy önellátó lesz, de jelentős áramexportra is futja majd.

rogun.png

A gát egyelőre 75 méter magas, de a tervek szerint 335 méterig építik majd, amellyel a világ legmagasabbja lesz.

Erről még a sztálini Szovjetunió mérnökei is csak álmodoztak. Az építkezés végül az 1970-es évek végén indult meg, de az 1991-es összeomlás után megszakadt.

rogun2.png

Az építkezést 2016 októberében kezdték újra, kevesebb mint két hónappal az üzbég elnök, Iszlam Karimov halála után, aki végig ellenezte a gát megépülését, azzal érvelve, hogy az csökkentené az Üzbegisztán felé irányuló vízhozamot. A projekt megakadályozásáért Üzbegisztán akkoriban előszeretettel zárta le a Tádzsikisztánba irányuló utakat, vasutakat és határokat. Taskent többször blokkolta a Türkmenisztánból és Kirgizisztánból Üzbegisztánon keresztül Tádzsikisztánba irányuló áramexportot is.

rogun4.jpg

A tádzsik vezetés reményei szerint a 3,9 milliárd dolláros projekt energiaönellátóvá teszi az országot, valamint jelentős exportra is jut majd Afganisztánba, Pakisztánba és Üzbegisztánba.

A hivatalos üzembe helyezési ceremóniára még tavaly november 16-án került sor, de természetesen a szakértők szerint az első turbina beindítása után még hosszú idő lesz mire a reményeket beválthatja az önellátást, valamint exportot illetően.

rogun5.jpg

2014-ben a Human Rights Watch azért kritizálta a projektet, mert ez számos, környékbeli család áttelepítését vonja maga után.

rogun3.png