Mit hordjon egy tádzsik nő?

Ebben nyújt segítséget a kormány által kiadott 367 oldalas keményborítós  "Útmutató az ajánlott öltözethez Tádzsikisztánban" című kiadvány.

tjdressguide.jpg

Igaz, hogy a 11 fejezetes könyv nem törvény, de számos kormányhivatal már megkapta a feladatot, hogy betartassa a leírtakat.

Az útmutató nők részére készült, már 7 éves kortól, de hivatalnokok közölték, hogy egy hasonlót terveznek összeállítani férfiak számára is.

Mini szoknya? Kizárt!

A szoknya szegélyének 15-20cm-rel a térd alatt kell lennie és maximum 20 cm-re végződhet a bokától.

A felső ujjai nem lehetnek 10cm-nél rövidebbek, a nyakkivágás elől nem lehet 15cm-nél mélyebb, hátul pedig 5cm-nél.

tjnationaldress.jpgA tádzsik nemzeti ruha - a kormány szerint

A laposcipők elfogadhatatlanok, de az még nem világos, hogy mindig magassarkúban kellene-e lenniük a nőknek.

A színes fejkendő egy opció, de a "fej mögött, a tádzsik stílusban kell megkötni", amely nem takarhatja az arcot és a nyakat, míg a fekete fejkendő teljesen tiltott, még temetéseken is.

Az útmutató minden társadalmi helyzetre (munka, esküvő, temetés, koncert, nemzeti ünnep stb.) szolgál javaslattal, kivéve az otthoni öltözékre.

A külföldi nem menő

Számos tanács a kiadványban nem ismeretlen már a tádzsik nők számára. A kormány már régebb óta igyekszik visszavetni az általa úgynevezett "idegen kultúrát", valamint a vallási radikalizmus jeleit.

Tádzsikisztán hivatalosan is betiltotta közterületeken az arcot eltakaró hidzsábot, valamint egyenruhát vezetett be az iskolásoknak és a munkásoknak.

tjwomendress.jpg

Jelenleg 300 példányban készült el az említett útmutató, de várhatóan a széleskörű terjesztéshez több kerül nyomtatásra.

És bár hivatalosan nem jár büntetés az útmutatások megszegéséért, Tádzsikisztánban a hatóságok által "javasolt" dolgok általában törvénynek számítanak.

Az ország második legnagyobb városában, Khudzsandban például a regionális női bizottság elkezdte beazonosítani azokat a nőket, akik megszegték az útmutatást.

Így járt még április 4-én Muhabbat Dahlatova (lent) is, az északi Ghafurov lakója, akit a hidzsáb "helytelen" viselete miatt állítottak meg a rendőrök, majd a rendőrőrsön írásba adatták vele, hogy a feje mögött köti meg a kendőt.

tjmuhabbatdahlatova.jpg

A már régebb óta folytatott, ehhez hasonló intézkedések a szekuláris kormányzat próbálkozásai, hogy ellensúlyozzák az iszlám hatását a többnyire muszlim országban, míg kritikusok szerint ezek inkább csak jogkorlátozások.