Üzbegisztánban járt az Amnesty International

Május 22-25 között Taskentben járt a jogvédő szervezet delegációja, amelyet Marie Struthers, Kelet-Európa és Közép-Ázsia Regionális Igazgató vezetett.

uzamnesty.png

Tüntetés Üzbegisztán berlini nagykövetsége előtt 2014-ben

A delegáció május 24-én Üzbegisztán Külügyminisztériumában folytatott tárgyalást az ország és a szervezet közötti potenciális együttműködési területekről.

Struthers elmondta, hogy egy javaslatlistával készültek az üzbég hivatalnokoknak, amelyen többek között szerepelt olyan, mint "mechanizmus kialakítása a politikai indíttatású üldözöttek rehabilitációjára", valamint "a korábbi emberi jogi visszaélések pártatlan és hatékony vizsgálata".

uzbekmfa.jpg

Továbbá találkoztak számos más minisztérium, a Legfőbb Ügyészség, a Legfelsőbb Bíróság, non-profit és civil szervezetek képviselőivel.

Az Amnesty International delegációja utoljára 2004-ben járt az országban, amikor egy a halálbüntetés eltörléséről szóló konferencián vettek részt.

A Human Rights Watch képviselői 2017. szeptemberében jártak Üzbegisztánban - 7 évvel azután, hogy a szervezet működését betiltották.

Eddig mindkét szervezetnek megtiltották, hogy képviseletet nyissanak az országban.

trumpmirziyoyev.jpg

Ugyanakkor a 2016. december óta elnöklő Savkat Mirzijojev már számos reformfolyamatot indított el, amellyel jelezte szándékát a "nyugati nyitásra" (pl. az utóbbi időben számos bebörtönzött aktivistát és újságírót engedtek el, valamint megtiltották a kényszervallatást).