Nem lesz szükség többé roamingra

Üzbegisztánban bevezetésre kerülnek a turistáknak szánt SIM-kártyák.

Ezzel szükségtelenné válik a drága roaming.

uzsimcard.jpg

A SIM-kártyákat reptereken, buszpályaudvarokon és egyéb forgalmas helyeken lehet majd beszerezni, amelyhez elég lesz csak az útlevelet felmutatni.

Lehetőség lesz továbbá mobilkészülékek és routerek bérlésére is.

Az első ilyen lehetőséget biztosító szolgáltató az Uzmobile, amelynek a tarifacsomagja 30 napra nyújt kedvezményes telefonálási lehetőséget és adatforgalmat.

Ez egy, a már korábban megkezdett, ingyenes Wi-Fi zónák kialakításához hasonló kezdeményezés. Az ilyen Wi-Fi zónákat kialakító szolgáltatók számos adó- és egyéb kedvezményekben részesülnek egyébként.

wifi-bukhara.jpg

Üzbegisztán jelenleg precedens nélküli erőfeszítéseket tesz, hogy több külföldi turistát vonzzon az országba.

Ennek jegyében, 2018. február 10-től Izrael, Indonézia, Dél-Korea, Malajzia, Szingapúr, Törökország és Japán állampolgárai 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak az országban, valamint további 39 ország állampolgárai számára egyszerűsítették a vízumigénylési procedúrát.

Időközben Buhara városában pedig megkezdte működését a turista rendőrség, amelynek 45, idegennyelveket beszélő munkatársa megfigyelőkamerákkal ellátott autókkal és buszokkal szavatolja a turisták biztonságát.

policeuzb.jpg

Korábban pedig Mirzijojev elnök engedélyezte, hogy a turisták korlátozások nélkül fényképezhessenek az országban (a hírről először, valamint részletesebben az Index számolt be). Az intézkedést megelőzően a fotó és/vagy videó készítésére alkalmas eszközzel rendelkező személyt felszólíthatott a rendőr a felvételek törlésére.