Folytatódik a kazah-kirgiz szópárbaj

Almazbek Atambajev kirgiz elnök ismét kritikával illette kazah kollégáját, Nurszultan Nazarbajevet, és közölte, hogy nem fog bocsánatot kérni az "idősödő elnöktől".

atambayevnazarbayev.png

Atambajev november 15-én kifejtette, hogy Kirgizisztán "el lett vágva az Eurázsiai Gazdasági Uniótól Kazahsztán vezetőségének szeszélyéből". [Kirgizisztán 2015. augusztus 12-én csatlakozott az EGU-hoz].

Biskek Kazahsztánt hibáztatja a közös határátkelőknél feltorlódott hosszú autó- és kamionsorok miatt, amelyek a Kazahsztán által idén október 10-én bevezetett szigorúbb ellenőrzések miatt keletkezhetnek.

Korday határátkelő [Kirgizisztán/Kazahsztán]:

korday1.jpg

korday2.jpg

A szigorú ellenőrzések azután kerültek bevezetésre a kazah oldalon, hogy Atambajev azzal vádolta meg a kazah hatóságokat, hogy azok Omurbek Babanov elnökjelöltet támogatták az Atambajev által favorizált Szooronbaj Zsejenbekovval szemben.

Ezt a vádat még a 77 éves Nazarbajev kazah elnök és Babanov szeptemberi személyes találkozója előzte meg.

Végül Zsejenbekov (lent) lett a befutó az október 15-i választáson. Ő várhatóan november 24-én veszi át az elnöki tisztséget Atambajevtől.

zheenbekov.jpg

Kazahsztán tagadja, hogy a határellenőrzések politikai indíttatásúak lennének.

Ennek ellenére a kirgiz elnök "blokádnak" nevezi a jelenlegi helyzetet, és ahhoz a 2014-es esethez tartja hasonlónak, amikor Iszlam Karimov, Üzbegisztán akkori elnöke elzáratta a Kirgizisztánba irányuló gázszállítmányokat.

2014 tavaszán, egy másik szomszédos köztársaság hasonló korú diktátorának szeszélyéből a déli országrészeink elől elzárták a gázt. Emlékszem, hogy a politika mozgatói, a törvényhozók azt kiabálták, hogy Atambajevnek meg kell hajolnia az idősödő diktátornak

- mondta Atambajev.

islamkarimovgrave.jpg

2016: Atambajev virágot helyez Karimov sírjára

Nem Atambajevnek, hanem az ügyeinkbe szemtelenül beavatkozóknak kell bocsánatot kérniük, azoknak, akik a lakájukat akarták a szuverén Kirgizisztán elnöki székébe ültetni [...] Igen, a lakájuk ülni fog. De nem az elnöki székben, hanem egy börtöncellában.

- folytatta gondolatmenetét a kirgiz elnök.

Habár nem nevezte meg a "lakájt", egyértelmű, hogy Babanov-ra (lent) gondolt, aki második lett az elnökválasztáson és pár nap múlva elhagyta az országot, mert nyomozás indult ellene etnikai gyűlölet szításának vádjával.

babanov.jpg

Atambajev egyébként még a választás előestéjén "egy idegen ország lakájának" nevezte Babanovot.