"Nem tudjuk, ki mosta át az agyát"...

- mondta a new york-i terrortámadást végrehajtó üzbég Sayfullo Saipov húga, Umida Saipova.

Saipova részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, valamint időt és fair bírósági tárgyalást kért bátyjának az amerikai hatóságoktól.

sayfullosaipov.jpg

"Édesanyám azt mondja, hogy nem látta semmi jelét [a radikalizációnak], amikor kétszer is meglátogatta az Egyesült Államokban" - nyilatkozta Saipova. Az anya legutóbb idén látogatta meg Saipov-ot.

Ha észrevett volna valamit, hazahozta volna Üzbegisztánba

- idézte az anyát a támadó húga.

Az Iszlám Állam a "kalifátus katonájának" nevezte Sayfullo Saipov-ot.

Umida Saipova ugyanakkor elismerte, hogy 2013-ban arra figyeltek fel, hogy Saipov házasságkötése után nem sokkal az iszlám szélsőségesekéhez hasonló szakállat növesztett, ami megijesztette a jelenleg is Taskentben élő családját.

saipovfamilyresidence.jpg

Sayfullo Saipov szüleinek háza Taskent külvárosában

Saipov azzal indokolta a szakállnövesztést, hogy egyszer megállították vezetés közben és kirabolták, a szakállal pedig idősebbnek tűnik, és "elijeszti őket".

Saipova állítása szerint a terrortámadást megelőző napon telefonált vele, és Saipovnak "jó kedve volt. Szokásos, jó beszélgetés volt".

A család hajlandó kiutazni az Egyesült Államokba.

Eközben állítólag az üzbég hatóságok kihallgatják Saipov szüleit és nagybátyját.

Taskent azért mossa kezeit

Bár Mirzijojev elnök minden lehetséges segítséget megígért a nyomozásban, Üzbegisztán következetesen állítja, hogy az üzbég támadók mind külföldön radikalizálódtak.

mirziyoyev.jpg

Idén pedig már a new york-in kívül három, üzbég állampolgárhoz vagy üzbég etnikumú személyhez köthető terrortámadás történt:

- Újév napján egy üzbég fegyvere 39 embert ölt meg egy isztambuli szórakozóhelyen;

- Áprilisban egy kirgizisztáni üzbég etnikumú támadó felrobbantott egy metrókocsit Szentpéterváron, 14 ember halálát okozva;

- Szintén áprilisban egy üzbég férfi furgonjával a tömegbe hajtott Stockholmban, 4 ember halálát okozva.

Nem hiszem, hogy az országon belüli körülmények lehetővé teszi ezeknek az üzbégeknek a radikalizálódását

- nyilatkozta Abdulaziz Mansur, az üzbegisztáni Muftiátus [állami szervezet, amely felügyeli az üzbegisztáni muszlim közösséget] helyettes vezetője.

"Az üzbég fiatalok, akik ilyen támadásokat hajtanak végre, ártatlan emberek halálát okozva külföldön, ők téves eszmékben hisznek. Az Iszlám Államhoz köthető csoportok mérgezték meg őket hamis eszmékkel Szíriában, Irakban, Törökországban és más országokban" - folytatta Mansur.

tashkent_2.jpg

A Szovjetunió felbomlása után Taskent szoros ellenőrzés és korlátozás alá vonta a vallási életet, melynek célja a dzsihadista Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom elleni harc volt.

Minden egyházi személy kinevezése kormányzati jóváhagyáshoz van kötve, minden medresze kormányzati ellenőrzés alatt áll, és a Saipov által viselt szakáll is be van tiltva, mivel azt a radikalizálódás jeleként értelmezik.

A korlátozások és a gazdasági kilátástalanság miatt üzbégek milliói vándoroltak már ki, elsősorban Oroszországba. Külföldön viszont, a szakértők szerint sokan küszködnek a másik kultúrával és nyelvvel, ami nyitottá teheti őket a radikalizálódásra.

Az új vezetés már tett lépéseket az ország megnyitásáért és az emberi jogi helyzet javulásáért, amelyeket időtálló rendszerszintű elemekké kellene fejleszteni.

A közép-ázsiai radikalizációról itt írtunk.