Türkmenisztán történelmet írt

Szeptember 17-én nagyszabású megnyitóval startolt el az 5. Ázsiai Fedettpályás és Harcművészeti Játékok a világ egyik legzártabb országának fővárosában, Asgabatban.

A 12 napos sporteseményen 65 ország 4500 atlétája versenyez 21 sportágban.

aimag.png

A megnyitó ünnepség helyszínéül szolgáló 45 000 férőhelyes stadionban a ceremónia pontban 20:17-kor kezdődött Gurbanguli Berdimuhammedov beszédével, amelyet 5 perces tapsvihar követett, majd a 3 órás műsor után tűzi játék és a stadion "üstjének" kivilágítása zárta az eseményt.

aimag3.png

Az Ázsiai Olimpiai Tanács elnöke, Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah beszédében külön kiemelte, hogy Óceánia, valamint egy menekültekből álló csapat a történelem során először vesznek részt az Ázsiai Játékokon.

aimag14.jpg

aimag15.jpg

Az ünnepséget 7600 előadóművész, 34 teve, 65 akhal-teke ló, valamint a 30 méteres hengeralakú kivetítő vászon tette felejthetetlenné.

aimag2.png

A stadion felé tornyosuló 600 tonnás lóalakzat a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb lovat ábrázoló szimbóluma.

Számos állam- és kormányfő vett részt a ceremónián, többek között az afgán, az örmény, a kazah, a pakisztáni, a tádzsik és az üzbég elnök.

A türkmén kormány egyébként dollár milliárdokat költött a rendezvényre, többek között 2,5 milliárd dollárt az új sólyomalakú repülőtér, az olimpiai stadion és egyéb komplexumok, valamint az 5km hosszú monorail megépítésére.

Eközben a bécsi "Turkmen Initiative for Human Rights' és a new york-i "Human Rights Watch" arról számolt be, hogy a türkmén hatóságok jogtalanul, megfelelő kompenzáció nélkül lakoltattak ki embereket, valamint dózeroltak el épületeket a sportkomplexumok megépítésének céljából.

Az Ázsiai Játékok alatt a hatóságok egyébként betiltották az alkoholárusítást a fővárosban, korlátozták a vidéki lakosok beutazását a fővárosba, valamint megpróbálták eltakarítani a kóbor kutyákat és macskákat, valamint a kéregető gyerekeket.