Magyarország napja az EXPO-n

Augusztus 18-án tartották az asztanai EXPO-n Magyarország nemzeti napját, mely során a látogatók közelebbről is megismerhették hazánk kultúráját és a Kazahsztánnal való potenciális együttműködési lehetőségeket.

A rendezvényen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

hun1.png

A Turkesztán Tájmz videós beszámolója az EXPO-ról:

Személyes beszámolóm pedig itt olvasható.

A jeles napon reggel 10-kor felvonultak a kun kapitányok, hagyományos öltözetben, amelyet a Magyar Honvédség szolnoki Légierő Zenekara kísért.

kun.JPG

kun2.JPG

Délután 3-kor elkezdődtek a köszöntő beszédek, majd fél órával később nagyszabású népzenei bemutató következett (Magyar Lélek).

neptanc.JPG

Varga Mihály kifejtette, hogy a magyar pavilonnak két célja van: 1, megismertetni Magyarország kulturális, gazdasági és egyéb különlegességeit, valamint 2, bemutatni energetikai cégeket (több mint 30 volt jelen), amelyek új lehetőségeket keresnek a jövő energiájának területén.

vargamihaly.JPG

Fazekas Sándor elmondta, hogy a mezőgazdaság még közelebb hozhatja egymáshoz Magyarországot és Kazahsztánt.

fazekassandor.JPG

Negyed 5-kor Bencze István belovagolásával ért véget Magyarország nemzeti napja az asztanai EXPO-n.benczeistvan.JPG

A magyar nemzeti nap az augusztus 17-én kezdődő Kipcsak Napok (valamint az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep) keretében került megrendezésre, melynek során, számos, a magyar és kazah kötelékek bemutatását célzó programon vehettek részt a látogatók, mint pl. Kenyeres Gyula filmbemutatója, Pádár Ágnes hímző bemutatója, Debreczeni Ildikó ruhakészítő bemutatója, valamint egyéb zenés és táncos bemutatók.

kipchakdays.png

A magyar pavilont eddig összesen 200 ezren látogatták meg.

További képek az EXPO hivatalos galériájában.