Keletre magyar!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatása Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban a helyi médiában.

mfaastana.png

A miniszter közép-ázsiai körútja Kazahsztánban indult június 26-án, ahol találkozott Kajrat Abdrahmanovval, Kazahsztán külügyminiszterével.

Abdrahmanov elmondta, hogy fontos szövetségesnek tartják Magyarországót a kelet- és közép-európai régióban és együttműködésben érdekeltek a mezőgazdaságban, energetikában, egészségügyben, turizmusban, építészetben és innovációban, valamint az oktatásban.

mfaastana2.png

Magyarország egyébként 45-ről 200-ra emelte a kazah diákoknak szánt keretszámot a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban.

Szijjártó kifejtette, hogy Magyarország erős stabilitási tényezőként tekint Kazahsztánra a közép-ázsiai régióban, valamint a július 1-jén átvett V4 elnökeként is számítunk a szorosabb együttműködésre, nem csak Kazahsztánnal, hanem az egész térséggel.

mfaastana3.png

A miniszterek szorgalmazták az aktív együttműködést a magyar-kazah gazdasági együttműködési vegyes biztosság, a Magyar-kazah Üzleti Fórum, valamint az asztanai magyar kereskedőház által nyújtott formátumokban is, és kiemelték a június 8-án indult Budapest-Asztana közvetlen repülőjárat jelentőségét is.

A Magyar-kazah Mezőgazdasági Alap keretén belül, közvetlen befektetés formájában mintegy 40 millió dollár értékű projekt valósult már meg.

mfaastana4.png

Asztanai tartózkodása során Szijjártó benyújtotta Magyarország megfigyelői státusz iránti kérelmét a Nemzetközi Türk Akadémiának. Szijjártó aláhúzta az Akadémia fontos szerepét a nomád civilizáció és a közös értékek kutatásában.

Asztana után Taskentbe vezetett a miniszter útja június 27-én, ahol részt vett a magyar nagykövetség hivatalos megnyitóján. A ceremónia része volt Magyarország és az Európai Unió zászlójának felvonása is.

tashkent.png

Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszter meggyőződését fejezte ki, hogy a nagykövetség aktív szerepet fog játszani a két ország kapcsolatainak fejlődésében.

Szijjártó látogatásának apropója az volt egyébként, hogy a két ország (hasonlóan a többi meglátogatott isztánhoz) 25 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.

A magyar delegáció konstruktív és produktív megbeszéléseket folytatott az üzbég külgazdasági, valamint mezőgazdasági és vízügyi minisztériumban, az állami befektetési bizottságban és a kereskedelmi és iparkamarában.

tashkent2.png

Magyarország 30 üzbég diákot vár hazánkba a Stipendium Hungaricum keretében.

A miniszterek aláírták az üzbég Egészségügyi Minisztérium és a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti megállapodást az egészségügyi együttműködésről a 2017-2020-as időszakra.

A látogatásról az üzbég TV-ben is beszámoltak:

Június 28-án pedig már Emomali Rahmon elnök fogadta Szijjártó Pétert a Nemzet Palotájában Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbeban. A tádzsik elnök kifejtette, hogy országa külpolitikájában fontos szerepet játszanak a Magyarországgal való bilaterális és multilaterális kapcsolatok.

dushanbe.png

A felek kifejezték érdeklődésüket a két ország kapcsolatainak erősítésében a gazdaság, kereskedelem, befektetések, vízenergia, információs technológia, oktatás, egészségügy és kultúra területén, valamint szorgalmazták a két ország parlamentjei közötti együttműködés fejlesztését, különböző kormányközi bizottságok felállítását (gazdasági, kereskedelmi, tudományos) és közös projektek létrehozását a bányászat, textilipar és élelmiszeripar területén.

dushanbe3.png

dushanbe4.png

A találkozón szóba került Afganisztán is, valamint a nemzetközi terrorizmus és szélsőségesség elleni harc is.

dushanbe2.png

dushanbe5.png

A tádzsik parlament alsóházának elnökével Szijjártó a két ország parlamenti együttműködésének kérdéseit tárgyalta, a külügyminiszterrel pedig áttekintették a két ország politikai és gazdasági kapcsolatait, valamint azok erősítése mellett foglaltak állást.