Buldózerrel esnek a történelemnek...

...Veszélyben egy üzbegisztáni UNESCO világörökségi helyszín.

shahrisabz.png

A képen fent az üzbegisztáni Sahriszabz város történelmi központja látható még 2007-ben. A város jelentőségét az adja, hogy innen nem messze született a világhírű Timur Lenk (a 14. századi Timurida Birodalom megalapítója), akinek a szobra 1996 óta uralja a látképet.

Sahriszabz Timurnak köszönheti két legrégebbi emlékművét:

- az Okszaroj (Ak Szaraj) [Fehér Palota] kaputornyait:

aksarayuzb.jpg

- és a Dorusz Szaodat-ot ("Az Erő és Hatalom székhelye"):

dorussaodatuzb.jpg

Bár ezek a jelentős emlékművek szerencsére nincsenek veszélyben, a környékükön 2014 óta folyó munkálatok miatt Sahriszabz a UNESCO világörökségi státuszának elvesztését kockáztatja.

A történelmi központban ugyanis 70 hektáron elbuldózerezték a középkori lakónegyedeket ("mahalla"), parkolóval, széles sétánnyal és turista kioszkokkal felváltva azokat.

shahrisabz4.png

Az UNESCO által nyilvántartott mahallák eltüntetésével Timur szobra már több mint 1 km-ről is nyíltan látható.

2016. júliusában egy szálloda építési munkálatainak megkezdését csak az akadályozta meg, hogy a UNESCO képviselői közbeléptek és az építkezés felhagyására kérték az üzbég kormányt.

shahrisabz3.png

De számos (a UNESCO státusz által védett) történelmi utca, ősi vízgazdálkodási rendszer és zöldfelület már elbontásra került, amivel visszafordíthatatlan károkat okoztak a hatóságok.

Üzbegisztán természetesen azt állítja, hogy a munkálatok előtt elvégezték a megfelelő történelmi és archeológiai kutatásokat.

Az Üzbegisztáni Építészek Szövetségének tagjai szerint a történelmi városközpont azért lett lerombolva, mert Karimov kormányához köthető businessmanek és vállalkozók kezében volt.

shahrisabz2.png

A UNESCO jelenleg a város világörökségi státuszának visszavonását vizsgálja, ami az üzbég hatóságok turizmus-serkentési terveivel szemben így pont az ellenkezőjéhez fog vezetni.

A nemzetközi szervezet képviselői 2016. márciusában és decemberében látogatták meg a helyszíneket. Beszámolójukat idén május 19.-én prezentálják az UNESCO Világörökségi Bizottsága előtt.

A Bizottság az éves júliusi ülésén Krakkóban fog döntést hozni a város státuszának esetleges megvonásáról.

Sahriszabz egyébként 2000-ben került fel a világörökségi listára.