Minden ember lelkét öröm tölti be - Boldog Perzsa Újévet!

"A Nauriz, amely nem különböztet meg sem nemzetiséget, sem vallást, Hazánk össznemzeti ünnepe"

- mondta Nurszultan Nazarbajev elnök az ünnepi köszöntőjében.

Az üzbég média pedig "boldog népük legősibb és legszebb ünnepének" nevezi a perzsa újévet.

Így ünnepelt idén Turkesztán.

nazarbayevnauryz.jpg

Kazahsztán

Minde kazah állampolgárnak egy célja van: hogy minden otthonban, minden családban, minden jurtában bőség, stabilitás legyen; hogy mindenkinek legyen lehetősége nyugodtan dolgozni a hazájáért és magáért, legyen lehetősége felnvevelni a gyerekeit és minden napban örömet lelni. Ezt csak a munka teremti meg - a munkát az állam biztosítja. (Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke)

nazarbayevnauryz2.jpg

 

Kirgizisztán

Kirgizisztán népe a tavasz gondoskodásában, a jövőt illető jó szándékokban, a gazdag termésért való reményekben, a béke és jólét hitében él. Mert ez az év egy különleges év - elnökválasztás lesz. Ezen a választáson újra meg kell erősítenünk, hogy országunkban tiszta és átlátható választások vannak. Hogy a választások kimeneteléről kizárólag a nép dönt. (Almazbek Atambajev, Kirgizisztán elnöke)

A főváros főterén, valamint az ország területén számos ünnepi rendezvényt tartottak.

Tádzsikisztán

Népünk legnagyobb vívmányának propagálása - függetlenség és a politikai stabilitás erősítését szolgáló szabadság, egység, kölcsönös megértés, nemzeti büszkeség, a drága Tádzsikisztán érdekeinek védelme, a nyelv, a kultúra, a nemzeti hagyományok, ünnepek és szertartások - az értelmiség egyik legfontosabb feladata

- mondta Emomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke az ország értelmiségével való találkozóján az ünnepnapon.

dusanbenauryz.jpg

Dusanbe:

Turszunzoda:

Türkmenisztán

Ez az ünnep újrateremti a világ számos népének, köztük a türkmén nép történelmi és kulturális hagyományait, valamint a szellemi és erkölcsi értékeit. A Novruz Nemzetközi Napja a béke, a jószomszédi viszony, a humanizmus, az alkotói kezdeményezések megtestesítője. (Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkmenisztán elnöke)

trknauryz.jpg

Üzbegisztán

Navruz - valóban a legkedveltebb ünnep az országunkban élő nemzetek és nemzetiségek, a soknemzetiségű népünk minden tagja számára. Ma, ünnepelve ezt a csodálatos ünnepet kívánunk minden közeli és távoli ország népeinek békét és nyugalmat, jólétet és haladást

- mondta Savkat Mirzijojev, Üzbegisztán elnöke a TV-ben sugárzott ünnepi köszöntőjében.

shavkatmirziyoyevnauryz.jpg

 

Az ünnepek folytatódnak a következő napokban is, így hamarosan további galériákkal és beszámolókkal jelentkezünk.