Heti Turkesztán - január 17.

Kitüntetés, keleti nyitás, Haza Védőinek napja - ezek történtek a héten. Az első Heti Turkesztán.

uzjan143.jpg

KAZAHSZTÁN

- A budapesti kazah nagykövetségen Nurbah Rusztyemov kazah nagykövet Nazir Torekulov medált adott át Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkárnak és Balogh Csaba külgazdasági és külügyi államtitkárnak az országaink közötti kapcsolatok előmozdításáért. A Nazir Torekulov medál 2003 óta a kazah külügyminisztérium legmagasabb-szintű kitüntetése a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért.

nazirtorekulovmedal.jpg

- Románia is keletre nyit és a héten meg is tartották a kazah-román ipari és kereskedelmi kamara első ülését. A tervek szerint a kazah Külkereskedelmi Kamara vezetőjé még az idén ellátogat Bukarestbe, valamint Almaty városában román kereskedelmi ház nyitását tervezik.

romaniakz.png

- Kazahsztán a 17-ik helyet kapta a Nuclear Security Index legfrissebb nukleáris biztonsági ranglistáján. Az elemzés két csoportra osztja az országokat, amely alapján 24 ország rendelkezik legalább 1 kiló nukleáris anyagokkal, míg 152 ország kevesebbel vagy egyáltalán semmivel. Az első hét helyet sorrendben Ausztrália, Svájc, Kanada, Lengyelország, Belgium, Németország és Norvégia foglalják el. Fehéroroszország (Belarusz) a 8-ik, Oroszország a 18-ik, Kína a 19-ik, Izrael pedig a 20-ik.

Forrás: Kazinform

KIRGIZISZTÁN

- Hamarosan megkezdődhet az ország északi és déli részét összekötő vasútvonal megépítése, az idén elkezdődő Kína-Kirgizisztán-Üzbegisztán vonal munkálataival egyetemben. A kormány tendert tervez kiírni a kara-kecse-i szénlelőhely kihasználására, és a tender megkövetelné a Balikcsi-Kocskor-Kara-Kecse vasútvonal megépítését is. Kocskornál a vonal becsatlakozhat majd a Kína-Kirgizisztán-Üzbegisztán vonalba.

800px-kyrgyzstan_regions_map.png

Egyelőre nem túl sok vasútvonal van (fekete "szaggatott" vonal)

- Kirgizisztán egy ravasz konfliktuskereső ország a Gazeta.ru orosz internetes újság szerint. Az írás megállapítja, hogy mióta a kicsi közép-ázsiai ország belépett az Eurázsiai Unióba, csak a konfliktust keresi Oroszországgal. Egy 4 évvel ezelőtti megállapodás szerint Moszkva vízerőművet épített volna az országban legalább 700 millió dollárért, de Biskek hosszú ideje ki sem jelölte az építkezés helyszínét, és ami még fontosabb, Üzbegisztán és a többi régióbeli ország is hevesen ellenzi a projektet, ami a kirgíz fél szakértelmének és többoldalú diplomáciai erőfeszítéseinek hiányát jelzi. A Gazeta.ru következtetése szerint ha Kirgizisztán elkezdi megépíteni a vízerőművet a több határon is országon áthaladó folyón, az háborúhoz vezethet.

kzvizeromu.jpg

- A héten jelent meg az egyik legnagyobb kirgíz híroldalon a PornHub.com 2015-ös összefoglalója a világ felnőtt-tartalom preferenciáiról. Ezalapján, a kirgízek elsősorban análpornóra keresnek rá, valamint ezt a "nemhagyományos szex"-et (ahogy a kirgíz oldal fogalmaz) előszeretettel nézik az oroszok, türkmének, üzbégek, franciák és argentínok is.

Forrás: Knews

TADZSIKISZTÁN

- A biztonsági helyzetre való hivatkozással bezárták az ország konzulátusait az afganisztáni Fajzabad városban (Badahsan tartomény székhelye) és Kunduz-ban (Kunduz tartomány székhelye). Sajtóértesülések szerint Mazari-Sarif-ban is a konzulátus bezárására készültek, de Balh tartomány kormányzójának kérésére és a diplomáciai képviselők védelméről nyújtott garanciájára egyelőre elálltak a tervtől.

kunduz_20city.jpg

Kunduz városa

- A parlament alsóháza támogatta a kormány törvényjavaslatát a közeli rokonok közötti házasság betiltásáról. 2015 elején több mint 30 ezer (mozgás)sérült gyereket regisztráltak az országban, ami az egészségügyi miniszter szerint a közeli rokonok közötti házasság miatt van. Ezentúl tilos lesz a testvérek és a nagynénik/bácsik gyerekei közötti házasság. 2016. július 1-től kötelező vértesztet kell bemutatni az anyakönyvvezetőnek, aki azonban közeli rokonok esetében sem tagadhatja meg a házasság megkötését.

tjhazassag.png

Forrás: ASIA-Plus

TÜRKMENISZTÁN

- Gurbanguli Berdimuhammedov elnök részvétét és együttérzését fejezte ki a január 12-i isztambuli terrorcselekmény után Erdogan török elnöknek és az áldozatok hozzátartozóinak. A türkmén vezető elítélte a terrorizmust és a szélsőségességet.

Forrás: Turkmeninform

berdycult1.jpg

- Mint ahogy arról az index.hu is beszámolt, betiltották a cigaretta-árusítást, valamint a hatóságok látványosan elégettek hatalmas mennyiségű, saját állításuk szerint csempészett dohányterméket. Cigaretta-árusításért kb. 1700 dollárnyi büntetést kell fizetni.

ÜZBEGISZTÁN

- A hét legfontosabb eseménye a január 14-i Haza Védőinek napja volt, amiről itt írtunk és itt mutattunk képeket a határőrök napjairól.

Forrás: uza.uz

uzstatue.jpg

uzjan142.jpg

uzjan14.jpg