Országimázs Borat-módra

Egy kedves ismerősöm emlékeztetett, hogy esetleg aktuális lenne a Borat filmet megnéznem. Így, csak a téma kedvéért, életemben először és utoljára ezt megtettem.

boratsexytime.jpg

És eddig miért nem? Mert nem szeretem ezt a színészt és a humorát sem, és ezért volt egy sejtésem, hogy nem fog tetszeni a film.

És be is jött. Őszintén szólva nem értékelem túlzottan ezt a fajta paródiát, komédiát, áldokumentumfilmet vagy nem is tudom minek nevezzem. Persze leszögezem ez az én személyes véleményem. Másnak természetesen tetszhetett a film.

Az hagyján, hogy egy országot kegyetlenül lefikáz (Kazahsztánt, ugye), de magát ezt a fajta humort sem értékelem túlzottan. Szerintem bárgyú és bugyuta volt. Nem vicces (maximum az a rész, amikor a Daciát lóval vontatják).

boratdacia.jpg

A film bevallottan egy amerikai társadalom kritika volt egyébként, tehát nem szabadna fennakadni a Kazahsztánt putriként bemutató részeken, de bevallom, nekem ez nem jött át annyira, de az is igaz, hogy verselemzésben is mindig rossz voltam, szóval úgy általánosságban a művészeti elemzésekhez kb. nulla érzékem van.

Ahogy az Index egyik kritikája fogalmaz (nem abszolút igazság persze):

Borat a keleti prosztóságból és az álságos, nyugati pc-világ sztereotípiáiból csinál viccel, szégyentelenül, nyíltan, de finom arányérzékkel. Borat lehengerlõ természetességgel buzizik, zsidózik, fingik és taperol, miközben a poén mégsem a végbélrecsegés, hanem ahogy minderre az ENSZ-nagykövet, a szuperszofisztikált feminista harcos(nõ) vagy déli rodeóhõs reagál.

De azt is hozzáteszik, hogy

A road movie azonban szükségszerûen Boratra koncentrál, így az egész végül klasszikus, seggre esõs komédia lesz, legfeljebb a poénok trágárabbak. A film azért nyilván sikert arat a Boratban még kezdõk, és a fingós poénok rajongói között.

Nem csoda, hogy a kazahok ki is akadtak (be is tiltották a filmet). Tegyük a szívünkre a kezünket, ha Magyarországot mutatták volna ilyennek, mi is kiakadnánk. Persze, meg lehet magyarázni, hogy ez végső soron nem Kazahsztánról szólt meg hogy nincs humorérzékük, de akkor is. Később ugyan a kazahok is elismerték, hogy a film által legalább a világ hallhatott az országukról, de továbbra sem tartják viccesnek (amit megértek).

Az indulatok akkor is a tetőfokára hágtak, amikor Kuvaitban az ázsiai Olimpiai Bizottság egyik medálosztó rendezvényén az eredeti kazah himnusz helyett a Borat-félét játszották be (ami persze nem maga a Borat film hibája). Az aranymedált átvevő kazah Maria Dmitrienko tisztességesen tűrte a nyilvános megaláztatást, de a csapata kevésbé, és ők a ceremónia megismétlését és nyilvános bocsánatkérést követeltek.

Hogy elkerüljék a jövőbeli kínos eseteket, a londoni kazah nagykövetség feladatul kapta a 2012-es Olimpia előtt, hogy a brit illetékeseket megfelelően tájékoztassák a rendes himnusszal kapcsolatban. Nehogy ez szóljon - a fenti kamuhimnusz teljes verziója:

Sajnos szkeptikus vagyok azzal a véleménnyel kapcsolatban, hogy a nézők többsége felfogta a film társadalom kritika jellegét (és nem szabadna általánosítani, de ha a Budapest-Bukarest rendszeres összetévesztéséből indulok ki - és ezek a helyek még mindig ismertebbek mint Kazahsztán maga -, akkor szerintem nem feltétlenül foghatta fel a közönség, hogy konkrétan inkább őket figurázta ki a film).

Csak tisztázásul - ez a jelenlegi himnuszuk (a poszt végén meghallgatható az előző és a szovjet időkbeli himnuszuk):

A Telegraph-ban arról is beszámolnak, hogy a Nagy-Britanniába tanulni érkező kazah diákokat a londoni kazah nagykövet igazítja el, hogy hogyan reagáljanak, ha a Borat film bármilyen kontextusban szóba kerül:

They are to remain calm, he advises, pretend to see the funny side, and remember that for all the humiliation, Borat has at least raised Kazakhstan’s national profile.

Több per is indult a film producerei ellen, többnyire sikertelenül (többek között a romániai Glod falu lakói által is, ahol felvették a "kazahsztáni" jeleneteket). Felmerülhet a kérdés, hogy csak az anyagi haszonért vagy valós sérelmekért pereltek-e.

Ezen a linken egy rövid összefoglalás olvasható arról, hogy a filmben bemutatott "Kazahsztán" kb. nyomokban sem hasonlít az igazi Kazahsztánra (se nyelv, se etnikum, se szokások, se ételek, se antiszemitizmus, se női elnyomás ... kb. semmi - és ismétlem, még ha nem is ez volt a film célja, legalább annyi fáradságot vehettek volna, hogy néhány dolog passzoljon).

A film megjelenése után Kazahsztán reklámkampányt indított az Egyesült Államokban, hogy ellensúlyozza a Borat film által kialakított valótlan és mélyen bántó képet (mert ugye milyen bántó ha leputrizzák több millió ember lakóhelyét, anélkül hogy jártak volna ott vagy tényleg putri lenne?!!). Az amerikai kazah nagykövetség weboldalán az alábbi videót találtam, de nem tudom, hogy ez volt-e a TV-ben futó reklám:

 

 

Extra videók: 1, A Kazah SzSzK himnusza; 2,  Kazahsztán 1992-2006 közötti himnusza (ismerős a dallam?)