"Győzött a szovjetek hős serege ... "

Így ünnepelték május 9-ét, a Győzelem Napját Turkesztánban.

sdnyempobedy.jpg

Kazahsztán

A fővárosban, Asztanában Nazarbajev elnök megkoszorúzta a Haza Védőinek emlékművet:

Idén több mint 1 milliárd tengét (kb. 900 millió Ft) különítettek el a veteránok szociális támogatására.

A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint jelenleg a Nagy Honvédő Háború 2776 résztvevője, valamint hadi rokkantja, 157 679 hátországi dolgozója, a leningrádi blokád 194 túlélője, a koncentrációs táborok, gettók és egyéb kényszermunka 487 túlélője, valamint 7806 elesett veterán felesége él az országban.

Almaty-ban  polgármester köszöntötte a veteránokat és az ünneplőket, valamint idén negyedik alkalommal szervezték meg a "Halhatatlan Ezred" menetét, amelyen mintegy 60 ezer ember vett részt:

További képek itt.

Videón a "Halhatatlan Ezred" Almaty-ban:

Tűzi játékkal zárult az este:

Kirgizisztán

Almazbek Atambajev elnök virágot helyezett el az öröklángnál, és beszédében hangsúlyozta, hogy a fasizmust sok nép közös erőfeszítései győzték le.

Os városában 2012 óta, a fővárosban, Biskekben pedig 2014 óta rendezik meg a "Halhatatlan Ezred" menetet. Több mint 20 ezer ember menetelt a fővárosban idén.

Tádzsikisztán

A főváros, Dusanbe Győzelem terén tartották a fő ünnepséget:

És a hivatalos engedély hiányának ellenére is, kb. 300 ember elindult a Győzelem teréről a "Halhatatlan Ezred" meneteként:

Türkmenisztán

Gurbanguli Berdimuhammedov elnök gratulált honfitársainak a Győzelem Napja alkalmából, a fő ünnepség pedig a "Halk hakydasy" emlékhelynél zajlott:

Üzbegisztán

"Mindig tartozni fogunk a veteránoknak" - mondta Savkat Mirzijojev elnök, azután hogy megkoszorúzta a "Gyászoló anya" szobrot:

tashkent_1.jpg

 

További sok-sok kép itt és itt.