Miben jobb Biskek, mint Dusanbe?

Kahramon Bakozoda, tádzsikisztáni szociológus, blogger és a "Zerkalo" Szociológiai Kutatások Központjának igazgatója 10 példán keresztül mutatja meg, hogy a kirgiz főváros miben körözi le a tádzsikot (és miben nem).

tjkg.png

Bakozoda 2003-ban járt először Biskekben, és már akkor megjegyezte, hogy Dusanbe legalább 5 évvel el van maradva. Nem rég látogatta meg a kirgiz fővárost ismét, és most is arról bizonyosodott meg, hogy a tádzsik főváros még továbbra sem érte utol Biskeket (de természetesen van olyan dolog, amiben viszont Dusanbe tart előrébb).

1, Közműszolgáltatások

Biskekben, sok más városhoz hasonlóan a közműszolgáltatások fizetés ellenében történnek, és nem automatikusan biztosítottak. A kirgiz fővárosban a víz-, áram- és egyéb ellátás megfelelő színvonalú, de csak ha időben fizetik a számlákat.

Az nem derül ki, hogy Bakozoda ezt jónak vagy rossznak tartja, de feltételezhető, hogy ha egy szolgáltatásért fizetni kell, annak jobb a színvonala mint egy automatikusan nyújtottnak.

2, Taxizni Biskekben

Igaz, hogy a kirgiz fővárosban is minden sarkon állnak hiéna taxisok, de rajtuk kívül létezik több mint 30 taxis cég is, meghatározott tarifával, szolgáltatáslistával és akár online szolgáltatásokkal is.

bishkektaxi.jpg

3, "Internetizáció"

Biskekben havi 11 dollárért akár 15Mbit/sec sebességű korlátlan adatforgalmú internetcsomagot is lehet venni.

Ezen felül, nagyon sok cég jelen van az interneten: online rendelés, kommunikáció az ügyfelekkel stbstb.

Bár ez saját bevallása szerint sem bizonyító erejű, de Bakozoda a Tripadvisor példájával szemlélteti a különbséget:

bishkektripadvisor.JPG

dushanbetripadvisor.JPG

4, Sokszínű média

A kirgiz fővárosban több tucat helyi és nemzetközi (elsősorban orosz) média (újság, rádió és televízió) áll az érdeklődők rendelkezésére.

Dusanbéval ellentétben, Biskekben nem számolták fel az újságos kioszkokat (igaz egy alapos felújítás rájuk férne).

bishkekkios.jpg

5, Tájékozódás

Dusanbe-i lakosoknak szokatlan módon, Biskekben pontos címek és kereszteződések alapján tájékozódnak az emberek és a taxisok, amelyben a GPS és helyi vagy orosz (2GIS) térképappok is segítik őket.

bishkek2gis.jpg

A tádzsik fővárosban "helyszínek" alapján tájékozódnak, mint "cirkusz", "központ" stb., amely Bakozoda számára érthetetlen és azt bizonyítja, hogy Biskekben robbanásszerűen nőtt a város, a különböző intézmények és gazdasági egységek száma, ami a tájékozódás modern formájára (cím alapján) szoktatta át az embereket.

6, Reklámok tengere

A dusanbei utcákhoz képest a kirgiz főváros tele van reklámokkal, cégérekkel, amelyek Bakozoda szerint a vállalkozások virágzását, valamint a hatóságok vállalkozás-támogató hozzáállását bizonyítják (talán egy kicsit egyszerűen fogja meg a témát, és azt is hozzá kell tenni, hogy a sok reklám ronthat a városképen):

bishkekreklama.jpg

7, Sorszámhúzás

A kirgiz állami hivatalokban, szolgáltatóknál és bankokban elektronikus sorszámhúzó-rendszer van működésben, amelyet talán nem is olyan régen vezettek be.

bishkekbank.jpg

Az igazság kedvéért azért azt is elmondja Bakozoda, hogy a Kazkommertsbank dusanbei fiókjában szintén nemrég üzemeltek be egy ilyen sorszámhúzó-rendszert.

kkbdushanbe.jpg

8, Forgalom

Biskekben nagyobb a forgalom és rendszeresek a dugók. Az autósok sokat dudálnak és élesen manővereznek, amely a kamerák és a várakozási időt mutató közlekedési lámpák hiányával is magyarázható.

Ebből a szempontból Dusanbe jobb, de Bakozoda fél, hogy ez a fajta "evolúció" a tádzsik fővárost is eléri majd.

bishkektrafik.jpg

9, Járdák

Az egyetlen szempont Bakozoda szerint, amelyben Dusanbe jobban teljesít.

Biskekben nem ritka látvány az ilyen:

bishkektrotuar.jpg

10, Gyalogosok

A járda minősége ellenére a kirgiz fővárosban a gyalogosok mégis többnyire a járdákon közlekednek:

peshehodbishkek.jpg

Ami nem mindig mondható el Dusanbéról:

peshehoddushanbe.jpg

Bakozoda szerint a város elfalusiasodása figyelhető meg a tádzsik fővárosban.