"Az országok vezetői változnak, a nép marad"

- mondta Nazarbajev a napokban válaszul a kirgiz elnök, Almazbek Atambajev egy majdnem egy hónappal ezelőtti interjújában elhangzott vádjára.

Atambajev szerint Kazahsztán hibája is, hogy 2010-ben emberi áldozatokkal járt a politikai felfordulás Kirgizisztánban.

nazarbayevatambayev.jpg

Az egész összeszólalkozás akkor kezdődött, amikor Atambajev elnököt a Euronews csatornának adott interjúja során, február 17.-én, arról kérdezték, hogy vajon az Eurázsiai Gazdasági Unió nem csak Oroszország érdekét szolgálja-e?

A kirgiz elnök válaszul kifejtette, hogy "valakivel kereskedniük kell, valahogy együtt kell működniük a szomszédjaikkal. Ha nem lépnek be az Eurázsiai Gazdasági Unióba, blokád elé néztek volna.

2010-ben, amikor Kazahsztán lezárta a határát másfél hónapra, még emberi áldozatok is voltak.

atambayeveuronews.png

Ha ajánlanak alternatívát hova csatlakozzanak. Afganisztánhoz?" - kérdezte Atambajev.

"Ma is készen állunk az Európai Unióhoz való csatlakozásra, de nyíltan közölték, hogy nincsen közös határunk."

A kazah külügyminisztérium természetesen rögtön magyarázatot követelt.

Pár nappal később Kazahsztán biskeki nagykövete látogatást tett a kirgiz külügyminiszter-helyettesnél, aki kifejtette, hogy a határzár miatt emberek egy csoportja a Csu folyón próbált átjutni Kazahsztánba, de az átkelés nem sikerült és meghaltak.

A külügyminiszter-helyettes azt is elmondta, hogy a határzár miatt nem érkeztek a gyógyszerszállítmányok Kazahsztánból, amely több ezer ember életét nehezítette meg.

Megbeszélésüket a külügyminiszter-helyettes pozitívabb hangnemben zárta, felhívva a figyelmet, hogy a jövőbeli feladatokra kell koncentrálni a konstruktív együttműködés érdekében.

nazarbayev1.png

A napokban egy, a kazahsztáni média képviselővel való találkozóján, Nazarbajev kazah elnök is megszólalt az ügyben.

"Abaj [kazah költő] szavai szerint a kazahok és kirgizek testvérek. Mi szomszédok vagyunk. [...] Az országok elnökei, vezető változnak, a nép viszont marad [...]. A helyzet náluk most más, minden változik, parlamenti választások lesznek."

Nazarbajev elmondta, hogy 2010. áprilisában megdöntötték a legitim elnököt Kirgizisztánban, nagyon sok rabot engedtek ki a börtönökből.

Mi lezártuk a határunkat, és ha a jövőben előfordul ilyen helyzet, ugyanúgy megtesszük majd. Melyik ország ne zárná le a határokat?

Nazarbajev ezekkel a szavakkal tehát visszautasította a vádakat, és elmondta, hogy mindig is segítettek és továbbra is segíteni fognak a szomszédos Kirgizisztánnak.