Újra üzletel majd a Gazprom Türkmenisztánnal

Három év szünet után az orosz cég 2019-től újraindítja a gázimportot a közép-ázsiai országból.

gazprom.jpg
Október 9-én Asgabatban, a türkmén fővárosban járt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, aki a türkmén állami televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy a korábban árviták miatt felfüggesztett gázimport a jövő év elején újraindulhat.

De a pontos részleteket még véglegesíteni kell - tette hozzá Miller (lent).

alekseymiller.jpg

Régebben Oroszország volt Türkmenisztán fő exportcélországa, de Kína az évtized elején átvette a vezetőszerepet.

A Türkmenisztánból és a többi közép-ázsiai országból származó viszonylag olcsó gáz lehetővé tette Oroszországnak, hogy növelje saját, az energiahordozóból származó bevételeit és exportját.

2009-ben, egy árvita közepette egy rejtélyes gázvezeték-robbanás után Moszkva jelentősen csökkentette gázimportját Türkmenisztánból.

regionalpipelines.jpg

2015-ben a Gazprom hirtelen bejelentette, hogy az addigi, 2010 óta évi 10 milliárd köbméter gáz helyett már csak 4 milliárdot fog importálni.

2016-ban aztán a gázimportot teljes mértékben felfüggesztette Oroszország, amely után az energiahordozókból származó bevételektől erősen függő türkmén gazdaság hatalmas nyomás alá került.

Türkmenisztán jelenleg évi 30-40 milliárd köbméter gázt exportál Kínába a Közép-Ázsia-Kína gázvezetéken keresztül, amely áthalad Üzbegisztánon és Kazahsztánon is és amelyet Kína finanszírozott.

centralasiachinapipeline.jpg

A Kínába irányuló export bevételeit minden valószínűséggel a gázvezeték megépítésére törleszti Asgabat.