Kína legalizálta az átnevelő táborokat

Hivatalos dokumentum igazolja, hogy Hszincsiang tartományban a szélsőségesség elleni harc jegyében "szakképzési és továbbképzési központok" működnek.

urumqi.jpg

Kínai hivatalnokok szerint olyan emberek kerülnek be a központokba, ahol pszichológusokkal való konzultációkban és ideológiai nevelésben részesülnek, akik "szélsőségesség hatása" alá kerültek. Szintén tanítják a mandarin nyelvet.

Jogvédők szerint azonban az ott fogvatartottaknak hűséget kell esküdniük Xi Jinping-re, Kína vezetőjére, valamint kritizálniuk vagy meg kell tagadniuk a vallásukat. Volt fogvatartottak szerint ezekben a központokban pszichológiai és fizikai kínzás folyik.

sauytbay.jpg

Egy ilyen táborban dolgozó etnikai kazah történetéről itt és itt írtunk.

A dokumentum persze szélesen definiálja a szélsőségességet. Például olyan szülők is ebbe a kategóriába eshetnek, akik arra panaszkodnak, hogy a gyerekük más vallású, vagy más etnikai csoportból származó egyénnel szeretne házasságot kötni.

Betiltásra került a kendő, a hosszú szakáll és az újszülötteknek tilos lesz arab nevet adni. Szintén tilos lesz a gyerekek állami oktatástól való távoltartása, valamint a '"halal" koncepciójának kiterjesztése, az élelmiszeripari termékeken kívül.

xinjiang.jpg

Ezzel, hogy jogi alapot adott a központoknak, Kína elismerte azt, amit már számos jogvédő hónapokkal ezelőtt mondott, vagyis hogy a táborok léteznek, valamint hogy ez része egy nagyszabású ujgurok elleni kampánynak.

Az angol nyelvű kínai állami lap, a Global Times szerint viszont a szigorú biztonsági intézkedések megakadályozták, hogy Hszincsiang "Kína Szíriájává" vagy "Kína Líbiájává" váljon.