WC-kereső app segíti majd a turistákat

Üzbegisztánban. Eközben Tádzsikisztánban katasztrofálisan kevés a nyilvános illemhely.

tualet.jpg

Az üzbég állami turizmusfejlesztési bizottság októberben elindította az UzFinder nevű app-ot, melynek segítségével a turisták megtalálhatják a hozzájuk legközelebb található nyilvános mosdókat. Az app-ot természetesen folyamatosan frissítik, valamint egyéb turisztikai objektumokat is feltüntetnek benne.

Számos panasz után az ország 14 régiójában 3660 illemhely állapotát vizsgálták meg, és a nem megfelelő állapotban lévőknek megindult a felújítása. Az év eleje óta 147 mosdót újítottak fel és adtak át köz- és magánszféra közötti partnerségben, valamint 9 illemhelyet nyitottak meg a turizmus támogatásáért felelős alap pénzügyi forrásaiból.

2018 februárja óta a vállalkozók jelentős, 100 millió szumos (12,5 ezer USD) adókedvezményt kaphatnak új illemhelyek megnyitásáért, valamint évi 12 millió szumos (1,5 ezer USD) kedvezményt azok fenntartásáért.

tualetdushanbe.jpg

Eközben Tádzsikisztánban közel sem ilyen fényes a helyzet, és bár a hatóságok már évek óta tervezgetik nyilvános illemhelyek megnyitását, eddig nem sok minden történt.

A tádzsik turizmusfejlesztési bizottság elnöke korábbi interjújában úgy nyilatkozott, hogy munkacsoportok kerültek felállításra, amelyek együtt dolgoznak a helyi hatóságokkal az ügyet illetően.

A tádzsik fővárosban, Dusanbeban jelenleg 42 nyilvános illemhely működik. A város kb. 800 ezres lakosságát figyelembe véve, ez azt jelenti, hogy 1 illemhelyre 19 ezer ember jut.

Ugyanakkor az 1972-ben hozott egészségügyi szabályok szerint - amelyek ma is érvényben vannak - 500 lakosra kellene jutnia 1 illemhelynek.