Csecsemő-kereskedelem Kirgizisztánban

Egyre több ügyet göngyölítenek fel.

kgbabies.png

A kirgiz hatóságok szeptember 11-én nyomozást indítottak újszülöttek illegális kereskedelméért egy, a fővárosban található meg nem nevezett intézmény számos dolgozója ellen.

Ez már az ötödik eset idén, amelyek közül az egyikben a kórház dolgozói hamisan arról tájékoztatták a szülőket, hogy a születés után a csecsemő elhunyt.

Az Egészségügyi Minisztérium munkacsoportot állított fel az eset kivizsgálásra, valamint az ország összes szülészeti intézményeiben való vizsgálat lefolytatására.

kgminzdrav.jpg

1060 nőgyógyász és szülésznő van Kirgizisztánban, és nem tudjuk követni mindegyik tevékenységét. […] Együtt kell harcolnunk ezen társadalmi probléma ellen.

- mondta a minisztérium illetékes főosztályvezetője, felszólítva a lakosságot, hogy jelentsék, ha tudomásuk van ilyen esetekről.

Talán a [doktorok és egészségügyi dolgozók] szükségből tesznek ilyet. […] Akármi is az, bűncselekmény semmiképpen sem igazolhatja azt.

- mondta Ajnura Altibajeva parlamenti képviselő.

Kb. 220 dollár az országos átlagkereset.

Jogvédők számos indokról számolnak be. Például a bonyolult örökbefogadási procedúrák, házasságon kívüli terhesség, vagy már sokadik, nem kívánt gyerek születése.

babytrafficking.jpg

2015-ben például egy 26 éves férfit tartóztattak le, mert 5 hónapos lányát egy kecskére próbálta elcserélni.

Tavaly három nőt tartóztattak le, mert egy 3 hónapos csecsemőt próbáltak eladni kb. 150 dollárért.

Idén pedig egy nő három gyermekét próbálta eladni 1150 dollárért.

Eközben egyre növekszik a Kirgizisztánba irányuló lombikbébi, béranyaság és egyéb műtétekkel kapcsolatos turizmus.

Kritikusok szerint nagy probléma, hogy a letartóztatottak ellen végül nem indítanak eljárást, valamint szükséges lenne a törvények és a büntetések szigorítása.