"-ov" lenni, vagy nem "-ov" lenni?

Ez itt a nagy tádzsik névkérdés.

tjmigrantworkers.jpg

Az Oroszországban dolgozó tádzsikok körében ismét tendenciává vált a vezetéknév-változtatás.

De ez alkalommal az oroszosított változatra. Elsősorban a munkavállalás során esetlegesen felmerülő problémák elkerülésének, valamint a munkavállalási engedély, illetve állampolgárság megszerzésének céljából.

Bye-bye, Szása!

A nagy tádzsikosítási hullám 2007-ben kezdődött, amikor Emomali Rahmon tádzsik elnök úgy döntött, hogy elhagyja az orosz nyelvből átvett "-ov" végződést a vezetéknevéből (előzőleg Rahmonov-ként írták).

dushanbe.png

Példáját követték az állami hivatalnokok.

Idővel kötelezően javasolt lett az "-ov/-jev" oroszos végződésű nevek elutasítása a regisztrációs hivatalokban.

A tádzsik nemzeti hagyományok szerint a vezetéknevet az apa keresztnevéből, vagy vezetéknevének szótövéből kell képezni, az "-i", "-zod", "-zoda", "-on", "-jon", "-jor", "-nyijo", vagy "-far" végződések hozzáadásával. A vezetéknév képzése lehetséges az apa keresztnevéből, vagy az apa vagy az anya vezetéknevének szótövéből, végződések hozzáadása nélkül is. (Kivonat a vonatkozó törvényből)

Az egyik hírportál még két éve létrehozott egy név "tádzsikosító" felületet ("tádzsikizátor"), amelyet az alábbi linken lehet kipróbálni:

https://www.currenttime.tv/a/name-tajikizer/27706418.html

tajikizator.jpg

Hivatlosan nincs tiltás

A tádzsik Igazságügyi Minisztériumban eközben tagadják, hogy létezne olyan dokumentum, amely tiltja az oroszos nevek felvételét.

Tádzsikisztán már 27 éve független állam, megvannak a saját szokásaink és hagyományaink, nemzeti rendszernek [rendnek?] kell lennie többek között a vezetéknevek kapcsán is. A "-vics" és "ov/-jev" végződések nem a mi hagyományaink

- mondta azonban Rusztam Sohmurod igazságügyi miniszter.

A miniszter nem kommentálta a kikényszerített tádzsikosítási névváltoztatásokat.

Orosz birodalmi komplexus?

Nurali Davlat tádzsik politológus úgy fogalmazott, hogy:

Úgy gondolom, hogy ez egy mesterséges akadály Oroszországban. Nem akarják, hogy elhagyjuk az orosz végződéseket, mint ahogy a cirill ábécé elhagyását sem. Az iráni, afgáni és kaukázusi vezetéknevek nem zavarják őket. Oroszország nem is szab ilyen feltételeket nekik. Az oroszországi politikusok nagy része a mai napig "birodalmi komplexussal" él és feltételeket kényszerít a tádzsikokra.

rossijskoe-grazhdanstvo.jpg

Az Emberi Jogok Központjának jogásza, Nogyira Abdullojeva megerősítette, hogy az oroszországi vendégmunkásoknak könnyebb az élet oroszosított vezetéknévvel. Például kevésbé kérdezősködik a határőr határátlépéskor ilyen esetekben.

[…] Természetesen az orosz törvénykezésben sem a határátlépéssel, sem a munkavállalással, mi több, az állampolgárság felvételével kapcsolatban sincsen olyan korlátozás, amely megkövetelné a nevek oroszos végződését, de a gyakorlat látszólag mást mutat, és ez arra ösztönzi az embereket, hogy visszatérjenek a vezetéknevek oroszosításához

- mondta Abdullojeva.