Közeleg a türkmén tél

Éhezésre felkészülni.

Ez már a harmadik ilyen év lehet.

trkgrain.png

Az idei termést betakarították, de egyelőre nem történt hivatalos bejelentés az idei évre a kormány által kitűzött 1,6 millió tonnáról.

Ami gyanúra adhat okot.

2011-ben 1,6 millió tonnát sikerült betakarítani (amiből 150 000 tonna került exportra, az 50 000 tonna liszt mellett), legalábbis Berdimuhammedov elnök állítása szerint, és azóta ez az éves célszám.

trknauryz_1.jpg

A Türkmenisztán Alternatív Hírei (ellenzéki) hírportál értesülései szerint 2015-ben kb. 1,4 millió tonnát, míg 2017-ben már csak kb. 1 millió tonnát sikerült betakarítani.

A kormány hivatalos adatai szerint 2016-ban kb. 1,6 millió tonnáról, 2017-ben pedig kicsivel több mint 1 millió tonnáról volt szó.

Ítéletidő

Idén az időjárás sem volt kegyes az országhoz.

Kora tavasszal szokatlan szárazság, május közepén viharos esőzések, majd május végén szélvihar, amely a kiszáradt Aral-tóból származó sóval szórta be a termőföldeket, pusztította a termést.

aral7.jpg

Június közepén Dasoguz tartomány északi részén számos földműves panaszkodott, hogy az állam nem küldte a szükséges trágyát és gépeket.

2016 ősze óta a lakosság jelentős része egyébként liszthiánytól szenved. A lisztet és kenyeret fejadagokban adják és gyakran hosszú sorok kígyóznak a boltok előtt, a vásárlás pedig csak személyazonosítással történhet.

Hullanak majd a fejek?

Tavaly, amikor a tervezett 1,6 millió tonnás betakarításhoz képest majdnem 40%-kal kevesebb jött össze, Berdimuhammedov elnök kemény kritikával illette a helyi vezetőket, minisztereket és a még újonnan épült, Garlyk műtrágyagyár vezetőjét is.

A hivatalnokok tisztában vannak azzal, hogy a nem megfelelő számok az állásaikba kerülhetnek.

De ez nem újdonság Türkmenisztánban.

turkmenbashi_1.jpg

Az ország első elnöke, Szaparmurat Nyijazov (aka Türkménbasi) 1992-ben 1,2 millió tonnában határozta meg a célszámot, amelyet a 90-es évek során szinte soha nem sikerült elérni (1996-ban kb. 490 000 tonnát sikerült betakarítani).

Számos hivatalnok vesztette el akkor az állását, majd Türkménbasi 1998-ban tovább fokozta a "fegyelmet" és a tervgazdálkodás "hatékonyságát", és büntetőeljárással fenyegette meg a hivatalnokokat.

Abban az évben, (nem) meglepő módon, 1,2 millió tonnát sikerült betakarítani,a miért az ország parlamentje (akkor már harmadszor) az "Arany Hold" kitüntetéssel (amellyel senki más nem rendelkezik) illette Türkménbasit.

turkmenistanagriculture.jpg

Érdekes módon, hirtelen elkezdett megugrani a betakarított termény mennyisége: 1997-ben 1,4 millió tonna, 2000-ben 1,7 millió tonna (ami egy aszályos év volt egyébként), 2011-ben 2 millió tonna, 2002-ben 2,3 millió tonna és 2006-ban, Nyijazov utolsó évében 3,5 millió tonna.

De a számadatok megbízhatóságáról azért az is sokat elárul, hogy 2006-ban a türkmén statisztikai hivatal szerint az ország lakossága 6,79 millió volt, miközben még a mai nap is a becslések szerint 5 millióról van inkább szó.