"...aki kalpakot visel, tudd róla, hogy kirgiz"

2016 óta március 5. a nemzeti Kalpak Nap Kirgizisztánban, amely idén kifejezetten érdekesnek ígérkezik a 2017-2018-as évforduló idejében kipattant "kalpak botrány" miatt.

kalpak.jpg

2018. január 8-án olyan törvényjavaslatot mutatott be néhány képviselő, amely egyenlő szintre emelné a kalpakot [hagyományos kirgiz férfi fejfedő] Kirgizisztán nemzeti himnuszával, zászlajával és címerével.

A törvényjavaslat szerint az állami elöljáróknak, így az elnöknek és a külügyminiszternek is kalpakot kellene viselnie hivatalos rendezvényeken, valamint külföldre utazás esetén is.

Hasonlóképpen kellene a sportolóknak is eljárniuk kirgizisztáni és külföldi sporteseményeken is, például az Olimpián is.

És mi volt a törvényjavaslat megindítója?

Hát ez:

doginkalpak.jpg

Egy kalpakot viselő kutya egy bevásárlóközpont "kutya divatbemutatóján".

Az eset kapcsán Tazabek Ikramov ellenzéki képviselő követelte, hogy a rendőrség lépjen fel a kutya tulajdonosa ellen a kalpak "inzultálásáért".

Riskeldi Mombekov, egy kormánypárti törvényhozó odaáig ment, hogy "Egy kutyára tettük a nemzeti szimbólumunkat, [...] Egy kutyát kirgizzé tettek, és egy kirgizt kutyává,

[...] Holnap egy disznó fogja hordani a kalpakot és a nemzeti zászló pedig macskaalom lesz".

denflagakg.jpg

Március 3-a pedig a nemzeti zászló napja Kirgizisztánban

A kutyatulajdonost, aki a médiajelentések szerint etnikai orosz, meglepték a heves reakciók.

A népszerű TV-s műsorvezetőnő, Asszol Moldokmatova viszont a tulajdonos védelmére kelt:

"Meg kell köszönnünk ennek a lánynak, hogy kirgizül beszél, kirgiz hagyományos táncot táncol, és hogy patrióta annak ellenére, hogy etnikai orosz".

Isenbaj Kadirbekov, egykori törvényhozó szerint elhibázott dolog lenne egy ilyen törvény elfogadása a multietnicitású Kirgizisztánban.

[Kirgizisztán 6 milliós lakosságának kb. 15%-a üzbég, 6%-a pedig orosz]

giantkalpak.jpg

Iriszbek Dzsabirov filmrendező, aki 2016-ban hatásos lobbitevékenységet folytatott a parlament felé a nemzeti kalpak nap bevezetéséért, levelet írt a rendőrségnek és követelte a kutya divatbemutató szervezőitől, hogy azok nyilvánosan kérjenek bocsánatot, mert a "kalpak egy állaton megcsúfolása a kirgiz embereknek".

A szervezők közölték, hogy nem vállalhatnak felelősséget azért, hogy a bemutatón indulók milyen ruhába öltöztetik a kutyáikat. Nem beszélve arról, hogy ez csak egy kutya divatbemutató volt, semmi több.

Még december 29-én azért egy pár aktivista összegyűlt a Biskek Park bevásárlóközpont előtt, és azért tüntettek, hogy a szervezők 10 millió szom (kb. 37 millió Ft) büntetést fizessenek az "incidens" miatt.

bishkekparkaktivisty.jpg

Sok ember persze csak jót szórakozik a helyzeten, hiszen a többség egyetért, hogy a törvényhozóknak fontosabb dolgokkal kellene foglalkozniuk (pl. korrupció).