Beavatkoznak Kirgizisztán belügyeibe?

Almazbek Atambajev leköszönő kirgiz elnök legalábbis ezzel vádolja Kazahsztánt.

Kazahsztán külügyminisztériuma azonnali közleményben reagált.

atambayev.png

Október 7-én a kirgiz sajtóban jelentek meg olyan értelmezései a kirgiz elnök aznapi beszédének egy kitüntetési ünnepségen, melyek szerint Atambajev azzal vádolja a szomszédos Kazahsztánt, hogy az beavatkozik Kirgizisztán belügyeibe.

Ez a jövő vasárnapi (október 15.) elnökválasztás előtt egy elég érdekes megnyilvánulás.

A kazah külügy még aznapi nyilatkozatában határozottan tiltakozott Atambajev kijelentései ellen, valamint elfogadhatatlannak minősítette azokat és kifejezte reményét, hogy a felelőtlen, provokatív és hamis állítások nem károsítják majd a két ország több évszázados baráti és testvéri kapcsolatát.

midkz.jpg

A Kazahsztáni Stratégiai Kutatások Intézetének igazgatóhelyettese, Szanat Kuskumbajev szerint Atambajev szavai csak a választási hisztériának a része. A szakértő szerint kínos és helytelen, hogy a kirgiz elnök Kazahsztánhoz köti az előző kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev nevét, és hangsúlyozza, hogy a jelenlegi kirgiz vezetés, beleértve Atambajevet is valamilyen értelemben Bakijev pártfogoltja, hiszen az előző elnök idejében jutottak politikai szerephez.

Mindazonáltal Kuskumbajev megjegyzi, hogy a két ország stratégiai kapcsolatai nem fognak jelentősen változni, a kirgiz elnökválasztás eredményétől függetlenül.

"Felülni ennek a provokációnak nem éri meg" - írta Facebook oldalán Jerlan Karin, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsának elnöke. Annak ellenére, hogy ez már nem az első negatív kirohanása Atambajevnek Kazahsztán ellen.

yerlankarin.jpg