Elindult (volna) a Dusanbe-Taskent járat

25 év szünet után február 20-án indult volna újra a közvetlen Dusanbe-Taskent repülőjárat, ám porszem került a gépezetbe.

somonair.jpg

A Sólyom Somon Air próbajárata a tádzsik fővárosból, Dusanbéból az üzbég fővárosba, Taskentbe február 10-én repült, amelyen a légi társaság és a dusanbei repülőtér vezetősége, újságírók, valamint 14 polgári utas utazott.

A tervek szerint február 20-án induló rendszeres közvetlen járatra az egyirányú jegy kb. 140 dollárba fog kerülni. A két ország között vízumkötelezettség van érvényben egyébként.

Február 10-én így ünnepelték az új járatot Dusanbéban:

dushanbesomonair.jpg

dushanbesomonair2.jpg

A nagy napon, vagyis február 20-án viszont nem várt "meglepetés" érkezett a tádzsik fővárosba.

Az indulás napjának reggelén a taskenti repülőtér írásban tájékoztatta a Somon Air-t, hogy nem fogadja az aznapra tervezett tádzsik repülőjáratot. A tádzsik légi társaság szerint a levélben az üzbég fél nem indokolta a döntését.

Az első járaton utazó 26 utasnak visszatérítették a repülőjegy árát, vagy igény szerint átfoglalták a Dusanbe-Hudzsand járatra.

Az üzbég hatóságok kijelentették, hogy a tádzsik fél hibázott, mivel nem küldte el időben a megfelelő dokumentációt. A Somon Air elismerte és bocsánatot kért, hogy előzőleg megtévesztően úgy nyilatkozott, hogy Taskent nem hajlandó és nem áll készen a járat újraindítására.

Aliser Rusztamovot (lent), a légi társaság kereskedelmi igazgatóját, valamint számos beosztottját kirúgták, mert a cég belső vizsgálata szerint az ő hibájukból nem jutott el időben a megfelelő dokumentáció a taskenti repülőtérnek és hatóságoknak.

alisherrustamovtj.png

Később kiderült, hogy a tádzsik fél, menetrendszerinti járatok helyett charter járatokra való kérelmet küldött meg a taskenti hatóságoknak, és azt is csak február 19-én vasárnap, egy nappal a járat indulása előtt. Az üzbegisztáni törvény értelmében ezt viszont legalább 30 nappal a járat indulása előtt kellett volna megtenni.

Az üzbég fél hangsúlyozta, hogy a kérelem elbírálását többek között az ország Biztonsági Szolgálata végzi, amihez idő kell (nem egy nap), valamint a Somon Air nem nyitott képviseletet Üzbegisztánban és nem építette ki a jegyértékesítési rendszerét.

A két tádzsik légi társaság jelenlegi útvonalai:

tjairlinesroutes.png

Február 23-án aztán mégis elindult egy gép Taskentbe, de a Somon Air kijelentette, hogy a menetrendszerinti járatra még várni kell. Ugyanazon a napon a Somon Air és az Uzbekistan Airways képviselője megbeszélést folytatott a felmerült problémákról és kérdésekről.

A tádzsik légi társaság bejelentette, hogy a menetrendszerinti járat a "közeljövőben" biztosan elindul.