Mentsük meg az Aral-tavat!

Január 30-án lépett életbe az üzbég elnök, Savkat Mirzijojev az Aral régiójának 2017-2021 időszakra való fejlesztéséről szóló rendelete.

aralsea2.jpg

Az üzbég kormány a következő 5 évben 2,6 milliárd dollárt tervez költeni a térség fejlesztésére.

A pénzt új munkahelyek létrehozására, a vízvezeték- és csatorna-rendszer fejlesztésére, az egészségügyi szolgáltatások javítására, új lakóházak és infrastruktúra építésére, valamint egy mikrohitel-rendszer felállítására szánják.

Emlékeztetőül, az Aral-tó az 1960-as évek óta a vízmennyiségének mintegy 90%-t veszítette el, annak köszönhetően, hogy a tavat tápláló Amu-Darja és Szír-Darja folyókat a szovjet öntözési céloknak megfelelően elterelték.

aralsea1989_2014.jpg

A mesterséges beavatkozás hatalmas ökológiai katasztrófát okozott a Kazahsztán és Üzbegisztán autonóm régiójának, Karakalpaksztán határán található régióban.

Manapság számos regionális és nemzetközi projekt igyekszik csillapítani a katasztrófa hatásait:

- A Világbank és Kazahsztán 85 millió dolláros Szír-Darja Szabályozás és Északi Aral-tó projektjének legfontosabb eredménye a 2005. augusztusában felépített 8 mérföld hosszú Kok-Aral gát, amely elválasztja a tó északi és déli részét, amellyel hozzájárul az északi rész vízmennyiségének a növeléséhez.

- A Nemzetközi Alap az Aral-tó Megmentéséért szintén számos projektet finanszíroz más nemzetközi szervezetek segítségével, valamint belföldi és nemzetközi szakértők részvételével.

aralsea3.gif