Taskent európaibb, mint ... ?

A tervek szerint még idén bevezetésre kerül az elektronikus jegyrendszer a taskenti tömegközlekedési eszközökön.

tashkentbus.png

Mohir Valijev, a "Tossahartranszhizmat" elnökhelyettese január 26-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az idei évben nagyszabású tömegközlekedési reformokat terveznek végrehajtani, amelynek része az elektronikus jegyrendszer bevezetése a buszokon és a metrón is.

Emlékeztetőül, Taskent a tavalyi év során szüntette meg a villamosvonalakat. Taskent büszkélkedhet egyébként az első közép-ázsiai metróhálózattal, amihez egyelőre csak Almaty zárkózott fel.

tashkent-metro.jpg

A tervek szerint minden autóbuszt ellátnak a megfelelő kártyaolvasóval, amellyel leveszik a sofőrökről a menetdíj behajtásának tervét. Egyelőre nem derült ki több részlet, de valószínűsíthető, hogy nem "okos" jegyrendszer kiépítésére kerül sor, hasonlóan Almaty-hoz.

A közlekedési vállalat nagy reményeket fűz a reformok és az új jegyrendszer sikerességéhez. A társasághoz beérkezett 3000 utasészrevétel több mint 50%-a a járatok rendszertelenségére vonatkozott. Remélhetőleg a reformok ezt a problémát is sikeresen megoldják.

Arról még nem született döntés, hogy melyik vállalat lesz az elektronikus jegyrendszer tendernek a győztese.

Időközben további 100 buszmegállóban szerelnek fel idén modern utastájékoztató rendszert (a helyi Futár), amely 0-24-ben mutatja a megálló nevét, a buszok érkezési idejét, valutaárfolyamokat, valamint az időjárás-előrejelzést.

tashkentostanovka.png

Jelenleg 20 megállóban látható ilyen, amelyeket tavaly decemberben kezdtek el felszerelni.

tashkentostanovka2.jpg

A taskenti buszok egyébként reggel 6 és este 11 között közlekednek (hacsak nem a sofőrnek nincs kedve).

Még egy közlekedési hír

Idén az Uzbekistan Airways a tervek szerint a következő új desztinációkra indít járatokat:

- Dusanbe-ba, Tádzsikisztán fővárosába;

- a pakisztáni Lahore-ba, valamint vizsgálják a lehetőségeket:

- az indiai Mumbai-ba és

- a kínai Guangzhou-ba.

uzbairways.png

A légi társaság továbbá 4 Boeing 787 Dreamliner repülőgéppel fogja bővíteni a flottáját, valamint megkezdődnek a Taskent-4 terminál építési munkálatai, amely óránként 1500 utast fog tudni fogadni.

tashkent_airport.jpg