Így búcsúztak 2016-tól

Kicsit megkésve, de nézzük hogyan búcsúztak Turkesztán országai 2016-tól, függetlenségük 25.-ik évfordulójának megünneplése után.

nazarbayevnoviygod2017.jpg

Kazahsztán

2015. augusztusától a kazah valuta, a tenge árfolyamát elengedte a Központi Bank, ami odavezetett (az olaj világpiaci árának esése miatt is), hogy az addigi 180 helyett 2016. januárjára 360 tengéért lehetett 1 dollárt venni.

A dollár devizahiteleseknek nagyon fájt a tenge gyengülése, és kisebb tüntetések voltak is, de a kormány a márciusi választásokkal elterelte a figyelmet a dologról.

Áprilisban viszont a tervezett földreform okozott elégedetlenséget a nép körében, amely májusban kisebb-nagyobb tüntetésekbe torkollott. Később a kormány elrendelte a reform felülvizsgálatát.

Júniusban pedig a hatóságok által terrortámadásnak minősített aktobe-i fegyveres támadás rázta meg az országot, de az év második felére, a függetlenségi ünnepségsorozatra "stabilizálódott" az ország.

Nazarbajev elnök újévi köszöntője (dizájnos képvilággal a videó elején és végén):

Újévi tűzi játék Asztanában:

További ünnepi hangulat Asztanából:

 

Újévi tűzi játék Almaty-ban:

Kirgizisztán

Az ország 2015. augusztusában csatlakozott a Moszkva által gründolt Eurázsiai Gazdasági Unióba, amely egyelőre nem büszkélkedhet a tagok közötti növekvő kereskedelemmel, de javított az Oroszországban dolgozó kirgizek helyzetén.

A többi isztánnal ellentétben, a külföldön dolgozó kirgizektől hazaküldött pénz mennyiség növekedést mutatott 2016-ban, valamint importőrként az olaj világpiaci árának csökkenése is pozitív hatással volt az országra.

Decemberre Atambajev elnök egy számára veszélyes alkotmánymódosítási referendumra hívta az ország lakosságát, amelyet meg is szavaztak, de kevesebben mint a szavazásra jogosultak 50%-a, valamint előtte a kormánykoalíció felbomlott.

2017 végén lesz az elnökválasztás.

Atambajev elnök újévi köszöntője:

Újévi tűzi játék Biskekben:

Tádzsikisztán

2015. decemberében Rahmon elnök megkapta a "Béke és Nemzeti Egység Megteremtője, valamint a Nemzet Vezetője" címet, majd 2016. májusában népszavazáson jóváhagyatták a néppel a szükséges alkotmánymódosításokat, amelyek lehetővé teszik az elnök úrnak az örökös elnöklést.

Az év folyamán a hatóságok újult erővel csaptak le az ellenzékre és az eddig megtűrt Iszlám Újjászületés Pártját betiltották, vezetőit pedig bíróság elé állították és lecsukatták.

Az illiberális hagyománynak megfelelően a kormány hadat üzent a független médiának is: számos újságíró hagyta el az országot, valamint két független újság is lehúzta a rolót.

Eközben a gazdaság továbbra sem muzsikált jól és a bankszektor stabilizálására a kormánynak 250 millió dollárt kellett előteremtenie. Az Oroszországban dolgozó tádzsikoktól hazaküldött pénzmennyiség továbbra is csökkenőben volt.

Ez persze nem lehetett akadálya a további megalomániás ötleteknek. Rahmon jóváhagyta, hogy a ritkán lakott Észak-Tádzsikisztánban egy új várost húzzanak fel (az mellékes kérdés, hogy a térségben vízhiány van, és ezért ritkán lakott).

A következő elnökválasztás 2020-ra várható, amelyen majd az új alkotmánymódosítások értelmében Rahmon fia is indulhat majd (mert a szükséges korhatárt leszállították ... a trónörökösre is gondolni kellett).

Rahmon elnök újévi köszöntője:

Ünnepi hangulat Dusanbe-ban:

Türkmenisztán

Türkménbasi országa áll talán a legrosszabbul isztánjaink közül.

2016-ban az olaj és gáz világpiaci árának csökkenése miatt az országban válság ütötte fel a fejét. Asgabat elvesztette Oroszországot mint ügyfelet, a Kínával és Iránnal kötött gázszállítási szerződések pedig nem hoznak eleget a konyhára.

A gáz- és olajszektorban jelentős mennyiségű dolgozót küldtek el, amellyel nem hivatalos információk szerint az iparág munkaerejének több mint 50%-a munkanélkülivé vált.

Szintén nem hivatalos információk szerint áruhiány lépett fel alapélelmiszerekből (liszt, cukor, sütőolaj).

Bár a türkmén kormány tagadja, Afganisztán megerősítette, hogy biztonsági problémák vannak az afgán-türkmén határon, amivel talán összefüggésben volt az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu türkmenisztáni látogatása 2016. júniusában.

Berdimuhammedov elnök szerint persze az ország továbbra is az aranykorát éli.

Újévi tűzi játék Asgabatban (érdemes megnézni):

 

Üzbegisztán

2016-ban a legjelentősebb esemény Iszlam Karimov halála volt, amelyet hivatalosan szeptember 2.-án jelentettek be, a függetlenségi ünnepségek közepette. Az ünnepségből nemzeti gyász lett.

Az akkor már 13 éve miniszterelnökként ismert Savkat Mirzijojev lett az ideiglenes elnök (valamilyen szinten alkotmányellenesen), akit aztán decemberben tényleges elnökké választottak.

Az új vezetés hozzálátott a szomszédpolitika javításának és remélhetőleg a gazdasághoz is így állnak, mert szükség is lenne rá (bár a hatóságok, csak úgy szokásos módon ezt tagadják): jelentések szerint készpénz- és benzinhiány van, miközben a feketepiacon kétszer annyi helyi valutát (szom) lehet kapni 1 dollárért, mint a hivatalos árfolyam.

Mirzijojev elnök újévi köszöntője (itt is a videó elejét és végét érdemesebb nézni):

Mirzijojev egyébként figyelmen kívül hagyta a hagyományt, mely szerint üzbégül kellett volna elkezdeni a köszöntőjét, majd oroszul folytatni. Idén valamiért az orosszal kezdett.