Éljen az Első Elnök!

A 2011. december 11.-én elfogadott törvény értelmében december 1-je Kazahsztánban az Első Elnök Napja, mely ünnepnek idén a függetlenség 25.-ik évfordulója is nagyobb jelentőséget ad.

nazarbayevportrait3.jpg

A fő vágyam, reményem, ha úgy tetszik álmom, hogy a képességeim lehető legjobbjával Kazahsztán népének stabil, valóban civilizált körülményeket biztosítsak az átfogó fejlődéshez.

- Nurszultan Nazarbajev, Első Elnök - A Nemzet Vezetője

Az ünnep nem titkolt célja, hogy az ország megemlékezzen Nurszultan Nazarbajev Kazahsztánért tett kemény munkájáért/szolgálatáért.

A dátum pedig azért december 1-je, mert 1991-ben ezen a napon választották újra Nazarbajevet a Kazah SzSzK elnökének. A választáson egyedüli induló volt és 98,7%-kal nyert (a jogosultak 88,2%-a vett részt a szavazáson).

nazarbayevportrait2.jpg

nazarbayevpresoath3.jpg

nazarbayevpresoath2.jpg

nazarbayevpresoath.jpg

Az újraválasztott elnök első lépése az ország átnevezése volt Kazah Köztársasággá 1991. december 10.-én. Ugyanazon év december 16.-án pedig a kazah Legfelsőbb Tanács megszavazta és kikiáltotta az ország függetlenségét (utolsóként a szövetségbe forrt szabad köztársaságok közül).

sdnempervogopresidenta.jpg

Egy Haza! Egy Sors! Egy Vezető!

A jeles ünnep alkalmából a Kazah Nemzeti Bank jubileumi bankjegyet adott ki 100 ezer példányban:

kzjubileebanknote.jpg

November 30.-án megemlékezést tartottak a Legfőbb Ügyészségen is, ahol a főügyész-helyettes, Jogan Merkel (lent) úgy fogalmazott, hogy a szuverén Kazahsztán minden eredménye elválaszthatatlanul kapcsolódik az Első Elnökhöz, a Nemzet Vezetőjéhez.

yoganmerkelprokuraturakz.jpg

kzprokuratura.jpg

Irina Unzsakova parlamenti képviselő szerint az Első Elnök Napja legalább olyan fontos ünnep mint a Függetlenség Napja, annak ellenére, hogy az előbbit csak pár éve ünneplik, de Nazarbajevet végső soron a függetlenség kikiáltása előtt választották meg elnökké. A képviselőnő elismeri, hogy ez egy politikai ünnep, de szerinte a politikai és nemzeti ünnepek harmónikusan megférnek egymás mellett.

kzirinaunzhakova.jpg