Szalom alejkum, Tádzsikisztán! [Képgalériákkal]

A függetlenség 25.-ik évfordulójának alkalmából nagyszabású parádét és tűzi játékot szerveztek. Történelmi visszatekintésében Rahmon elnök tulajdonképpen üzent Brüsszelnek/az iszlám világnak/a népnek és mindenkinek.

tjsept9.jpg

A jeles évforduló napjának reggele a nép felvonulásával kezdődött a kedves vezető, a béke és a nemzeti egység megteremtője előtt. Kb. 60 000 ember, diák, orvos, pedagógus, valamint köztisztviselő integetett és ünnepelte a függetlenség 25.-ik évfordulóját.

tjindependenceday1.jpg

tjindependenceday2.jpg

Emomali Rahmon tádzsik elnök még a szeptember 8.-i beszédében kifejtette, hogy a függetlenség hajnalán "gonosz erők" a külföldi támogatóik parancsára iszlám államot, egy idegen kultúrát és vallást akartak ráerőszakolni Tádzsikisztánra, a nép törekvéseivel ellentétesen.

Szeptember 8.-án egyébként, egy nappal a népi felvonulás előtt, katonai parádét szerveztek, amelyen 16 ezer katona vett részt, viszont semmilyen haditechnikát nem vonultattak fel:

Videón:

Ennek eredménye lett az 1992 és 1997 között zajló polgárháború. Rahmon nyíltan a már betiltott Iszlám Újjászületés Pártot vádolja a történtekért.

Az elnök azt is kifejtette, hogy a más muszlim országokban (pl. Szíria, Líbia, Afganisztán) létrejött káoszt Tádzsikisztán a függetlenségének első éveiben élte át.

Szeptember 9.:

A függetlenség a legszentebb és legkedvesebb áldás, a nemzet boldogságának és identitásának, hazafias becsületének és dicsőségének a szimbóluma, a stabilitás és az állam fennmaradásának a jele

- fogalmazott Rahmon.

Rahmon mindenkinek gratulált a történelmi évforduló alkalmából, és azt üzente, hogy a tádzsik népnek értékes ajándékként kell tisztelnie az állam függetlenségét és Tádzsikisztán szuverenitását, valamint úgy kell óvnia ezeket mint a szeme fényét.

Rusztam Emomali Rahmon, a kis trónörökös, valamint a korrupcióellenes hivatal vezetője és a labdarugó szövetség elnöke is közleményben gratulált a népnek, és elmondta, hogy a függetlenség évei alatt az ország kolosszális sikereket ért el, többek között a fociban is.

rustamrahmonfootball.jpg

Videón:

Az estét pedig az ünnepi bemutató és tűzi játék zárta: