A Kedves Vezető után

Az üzbegisztáni függetlenségi ünnep rögtön egy háromnapos gyásszal folytatódott.

Iszlam Karimov elnök halálát hivatalosan szeptember 2.-án helyi idő szerint 21.45-kor jelentették be az állami televizíóban.

A gyász után minden bizonnyal megindul a hatalmi harc (ha a háttérben még nem kezdődött volna el).

samarkandkarimovburial.jpg

Az üzbég elnököt életének 79.-ik évében szólította magához Allah. Szeptember 2.-án 20.15-kor leállt a szíve és az újraélesztési kísérletek hatástalanok voltak. 20.55-kor halottnak nyilvánították.

Taskentben több ezren búcsúztak tőle utolsó útján a reptérre.

Utolsó útja Szamarkandba

Szeptember 3.-án szülővárosában, Szamarkandban temették el. A búcsúszertartás helyi idő szerint 12.00-kor kezdődött a Regiszton komplexumban (fent), majd az elnök testét átszállították a 2km-re lévő Sahi-Zinda temetőbe.

A helyszíneken már pár nappal ezelőtt megkezdték a temetésre való előkészületi munkákat, ami megerősítette a korábban felmerült gyanút/pletykákat Karimov haláláról.

Iszlam Karimov életéről az "Illiberális Elvtársak" rovatban írtunk már.

Meghalt egy zseniális vezető, aki annak szentelte magát, hogy népét és államát szolgálja. Polgártársai és barátai az egész világon örökké úgy fognak emlékezni Iszlam Abduganyijevics-re, mint egy kiváló politikai és közéleti személyiség, akinek a neve elválaszthatatlanul összefort a független Üzbegisztán megteremtésével

- mondta Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök és Karimov illiberális barátja.

Lukasenko-val egyetemben számos más vezető, például Putyin, Obama, Hszi Csin-ping, valamint Ban Ki-moon ENSZ főtitkár is kifejezte együttérzését. A temetésen több mint 20 (többynire szomszédos, ázsiai) ország delegációja vett részt, valamint számos nemzetközi szervezet képviselője is megjelent.

Gulnara Karimova, az elnök idősebb lánya viszont nem volt jelen a temetésen. Egyes források szerint még ezalkalommal sem engedték ki a házi őrizetből (lent - a kép 2014-ben készült).

gulnarakarimovahousearrest.jpeg

Mit hoz a jövő?

Iszlam Karimov fiúörökös nélkül távozott a másvilágba, ami komoly hatalmi harcot szülhet. Üzbegisztán stabilitása viszont kulcsfontosságú a térség stabilitásának szempontjából is. Elég csak Afganisztán közelségére gondolni, valamint a függetlenség óta amúgy is fejét felütő iszlám radikalizmusra az országban.

Tofik Abbaszov azeri politológus szerint Üzbegisztán meg fogja őrizni a stabilitását, mert a függetlenség évei alatt elég biztonsági tartalékot építettek ki, hogy elkerüljék a káoszt. Abbaszov hozzátette, hogy a világnak szem előtt kell tartania azt a tényt, hogy minden merevsége ellenére, a karimovi irányvonal volt az egyetlen elfogadható és indokolt opció.

Tiberio Graziani, az olaszországi Geopolitikai és Alkalmazott Tudományok Főiskolájának elnöke szerint Karimov legvalószínűsíthetőbb utódja a miniszterelnök, Savkat Mirzijojev lesz. Esélyes jelölt lehet még a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetője, Rusztam Inojatov, valamint az első miniszterelnök-helyettes, Rusztam Azimov.

mirziyoyevorinoyatov.jpg

Mirzijojev (jobbra fent) ÉS/VAGY Inojatov (jobbra lent)? - Forrás: FerganaNews

Graziani azonban elmondta, hogy úgy mint a szovjet időkben, az előd temetését levezénylő személy örökli általában a hatalmat. A miniszterelnök, Mirzijojev vezényelte a temetés szervezésével foglalkozó bizottságot.

Hasonlóan nyilatkozott Viktor Nagyein-Rajevszkij is, az oroszországi Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa is, aki még azt is hozzátette, hogy az átmeneti időszakban egy tandem is létrejöhet a miniszterelnök és a nemzetbiztonsági szolgálatok között. Azé a hatalom, aki "közelebb áll a testhez", fogalmazott a szakértő. Nagyein-Rajevszkij is osztja abbaszov véleményét a kiépített biztonsági struktúráról, amely megakadályozza, hogy káoszba süllyedjen az ország. Ebben a rendszerben hatalmas szerepet játszanak az orosz közéletből szintén ismert sziloviki-k, akik eddig Karimov vezetésével sikeresen megakadályozták az iszlám radikalizálódást és a túlzott türkösítési kísérleteket (pl. a már ismert Fethullah Güllen-hez köthető 26 iskolát már régebben bezáratták).

Az esetleges utódlási vagy hatalmi harc pozitív vagy éppen negatív példával szolgálhat majd a térségbeli illiberális elvtársaknak is, hiszen ők sem fiatalok már. Allah záros határidőn belül őket is magához szólíthatja.