Nomádtalálkozó Magyarországon

Augusztus 12.-én kezdődött az idei, háromnapos Kurultáj Bugacon, ami az esemény weboldala szerint "Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye".

wp_20160808_08_31_26_pro.jpg

A rendezvény hírdetése egy budapesti metrómegállóban

Mi is az a Kurultáj?

"A Kurultaj szó illetve ennek változatai az altaji nyelvekben (ezen belül főként a különböző török nyelvek nagy részében) törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az erre épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható vagy megtalálható volt. A lovasnomád magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket (ezt a korabeli bizánci és arab források is megemlítik) amelyek fontos szerepet játszottak a közösség életében. Ilyen törzsi gyűlésen döntöttek sok fontos kérdésben illetve ilyen alkalmakkor találkoztak a különböző törzsek vezetői, valamint gyakran a több törzset is érintő hadivállalkozásokról tanácskozhattak.

Az idei Kurultáj promóvideója


Tehát a törzsi gyűlés az ősi magyar kultúra része. A magyar irodalmi múltban is szerepel néhány utalásban, valamint Jókai Mór, Bálványosvár című regényében, ahol leírja: ”a székelyek körültajt ültek”.


Ma a Kurultaj- Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg.Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző ( főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan."

Több mint 8 éve megy a "nomádkodás"

- Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultaj 2007 évben került megrendezésre Kazahsztánban, Saga településen.

- Az első magyarországi törzsi gyűlést Bösztörpusztán tartották 2008-ban, amelytől kezdve kétévenként rendszeres megrendezésre került a Kurultáj.

- Ennek megfelelően, 2010-ben Bugacon tartották a már Nagy Kurultájnak hívott rendezvényt, több ezer hagyományőrző aktív részvételével, 17 hun és türk nemzet képviselőivel, hatalmas nomád jurta várossal, régészeti –antropológiai kiállítással, rekonstruált hun-avar és magyar viseletekkel, fegyverekkel., amelynek fővédnöke Lezsák Sándor úr, a Magyar Országgyűlés alelnöke volt.

kurultaj2010.jpg

További képek a 2010-es Kurultájról:

http://kurultaj.hu/2012/04/kurultaj-2010-buki-peter-fotoi/

http://kurultaj.hu/2012/04/kurultaj-2010-antal-ildiko-fotoi/

http://kurultaj.hu/2011/04/kurultaj-2010-kocsis-kadosa-fotoi/

http://kurultaj.hu/2012/05/kurultaj-2010-ujabb-olvasoi-fotok/

- A 2012 –es bugaci Kurultaj a világ legnagyobb hun-türk találkozójává és legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. A keleti rokonnépek 26 nemzet képviseletében, 22 országból (és autonóm köztársaságból) álló 284 fős keleti delegációval vettek részt a Törzsi Gyűlésen.

kurultaj2012.jpg

További képek a 2012-es Kurultájról: http://kurultaj.hu/category/foto/ (a második oldaltól)

- A 2014-es Magyar Törzsi Gyűlés egyik meglepetése volt, hogy a két kiállító jurta közé felépült egy óriási méretű hun sátor az „Atilla Sátra” (lent). A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedett meg.

 

attilasatrakurultaj2014.jpg

További képek a 2014-es Kurultájrólhttp://kurultaj.hu/2014/08/kurultaj-2014-kepvalogatas/

Az idei Nagy Kurultáj

Az EchoTV bemutatója az idei Kurultájról 

"A 2016-os Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlésre 27 rokon nemzetből több száz fős delegáció érkezett, hogy együtt ünnepeljék a magyar testvéreikkel a pusztai íjfeszítő népek közös ősi kultúráját. A Magyar Törzsi Gyűlés előtt egy nappal, az Országház nagytermében rendezték meg a Kurultaj ünnepélyes megnyitóját."

"A Kurultájon több mint 50 zenei program, köztük a Szibéria hangjai című koncertsorozat, a Vazul vére című rockopera, valamint táncház is várja a látogatókat.


A programok között a Bodrogköz honfoglaláskori leletanyagát bemutató régészeti és antropológiai kiállítás, köböreverseny – az alföldi juhászok által egészen a 19. századig űzött lovasnomád játék -, kézműves vásár, íjászverseny és szablyavívás, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.


A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel."

Friss fotók és hírek a Kurultáj Facebook oldalán találhatóak.

A szövegek, képek és videók forrása a Kurultáj hivatalos weboldala.

Az ilyen dolgok iránt érdeklődöknek kellemes "nomádkodást" kívánunk!