Turkesztán az idei Olimpián

rio-olympics.jpg

Kazahsztán

kazakhstanrio2016.JPG

Független országként, Kazahsztán először az 1994-es téli Olimpiai Játékokon vett részt Lillehammer-ben. Azóta minden játékon szerepeltek, és összesen 16 arany-, 17 ezüst- és 19 bronzérmet vihettek haza eddig a nyári játékokról, amellyel az összesített éremtáblázat 43-ik helyén állnak. A téli játkokról eddig 1 arany- és 3-3 ezüst-, valamint bronzéremmel tértek haza, amellyel a 29-ik helyet foglalják el az összesített éremtáblázaton.

A legtöbb érmet boxban (6 arany, 5 ezüst, 6 bronz), súlyemelésben (5 arany, 4 ezüst, 1 bronz) és birkózásban (1 arany, 4 ezüst, 9 bronz) szerezték, valamint cross-country síelésben (1 arany, 2 ezüst, 1 bronz) a téli játékokon.

A résztvevő kazah sportolókról itt tekinthető meg a Google összeállítása.

Akit pedig a kazah versenyszámok (is) érdekelnek, a Google-n vagy az Olimpia hivatalos oldalán követheti a dátumokat és az időpontokat.

Érdekesség, hogy a mai napon (aug. 6-án) a férfi asztalitenisz versenyben a magyar Pattantyús Ádám és a kazah Kirill Gerasszimenko méretteti meg magát.

pattantyusgerassimenko.JPG

Kirgizisztán

kyrgyzstanrio2016.JPGNem meglepő módon, Kazahsztánhoz hasonlóan, Kirgizisztán is az 1994-es téli Olimpiai Játékokon szerepelt először független államként.

Az ország 3 érmet szerzett eddig, 1 bronzot dzsúdóban, valamint 1-1 ezüstöt és bronzot birkózásban. 

A résztvevő kirgíz sportolókról itt tekinthető meg a Google összeállítása.

Akit pedig a kirgíz versenyszámok (is) érdekelnek, a Google-n vagy az Olimpia hivatalos oldalán követheti a dátumokat és az időpontokat.

Tádzsikisztán

tajikistanrio2016.JPG

Tádzsikisztán az 1996-os nyári Olimpiai Játékokon szerepelt először mint független állam. Az ország 2002 óta részt vesz a téli játékokon is, amelyeken nevezetesen egy nemzeti sportolójuk indul - Andrej Drigin.

Az ország 3 érmet szerzett eddig, 1 ezüstöt birkózásban, valamint 1-1 bronzot boxban és dzsúdóban.

A résztvevő tádzsik sportolókról itt tekinthető meg a Google összeállítása.

Akit pedig a tádzsik versenyszámok (is) érdekelnek, a Google-n vagy az Olimpia hivatalos oldalán követheti a dátumokat és az időpontokat.

Türkmenisztán

turkmenistanrio2016.JPG

Tádzsikisztánhoz hasonlóan, Türkmenisztán is 1996-óta vesz részt a nyári Olimpiai Játékokon mint független állam. Ellentétben a többi posztszovjet országgal, a téli játékokon viszont sosem vesznek részt.

A téli játékoktól való távolmaradásukon kívül még azzal is kitűnnek a többi posztszovjet ország közül, hogy egyszer sem szereztek érmet.

Annak ellenére, hogy az ország még sosem rendezett Olimpiát, Asgabatban, a fővárosban található Olimpiai Stadion.

ashgabatolympicstadium.jpg

A résztvevő türkmén sportolókról itt tekinthető meg a Google összeállítása.

Akit pedig a türkmén versenyszámok (is) érdekelnek, a Google-n vagy az Olimpia hivatalos oldalán követheti a dátumokat és az időpontokat.

Üzbegisztán

uzbekistanrio2016.JPG

Üzbegisztán 1994 óta vesz részt minden nyári és téli játékokon mint független állam.

Az ország eddig 20 érmet szerzett összesen a nyári játékokon, birkózásban (4 arany, 3 ezüst), boxban (1 arany, 6 bronz), dzsúdóban (2-2 ezüst és bronz) és tornában (2 bronz), és mindössze 1 érmet (arany) a téli játékokon, freestyle síelésben.

A résztvevő üzbég sportolókról itt tekinthető meg a Google összeállítása.

Akit pedig az üzbég versenyszámok (is) érdekelnek, a Google-n vagy az Olimpia hivatalos oldalán követheti a dátumokat és az időpontokat.

Egy kis történelem

A Szovjetunió először 1952-ben Helsinki-ben szerepelt a nyári Olimpiai Játékokon, melyek során a szovjet sporttörténelem első aranyérmét Nyina Romaskova szerezte női diszkoszvetésben.

A szovjetek az 1956-os téli Olimpiai Játékokon vettek részt először Cortina d'Ampezzo-ban. Az első szovjet aranyérmet ekkor Lyubov Kozireva szerezte női cross-country síelésben.

1980-ban Moszkva szervezte a nyári Olimpiai Játékokat, amelyekről az Egyesült Államok és számos egyéb ország távolmaradt (Afganisztán szovjet megszállása ellen való tiltakozásként). Cserébe, a szovjet blokk bojkottálta az 1984-es los angeles-i Olimpiát.

moscowolympics1980.jpg

1991. december 26.-án a Szovjetunió hivatalosan is megszűnt, de az Olimpiai Bizottságát hivatalosan csak 1992. március 12.-én oszlatták fel.

A Szovjetunió a 1952 és 1988 között a nyári játékok során 1010 érmet szerzett, amellyel az összesített éremtáblázaton a második helyet foglalta el. A téli játékokon összesen 194 érmet szereztek, amellyel az összesített éremtáblázaton a negyedik helyet foglalták el.

1992-ben még, bár a Szovjetunió már felbomlott, a tagállamok együtt, Egységes Csapatként versenyeztek az olimpiai zászló alatt (a nemzeti helyett) az albertville-i téli, valamint a barcelonai nyári játékokon.

Az Egységes Csapat a téli játékokon 23, a nyárin pedig 112 érmet szerzett összesen.