Előre a tádzsik ... őőő ... rahmoni ... őőő [...] úton!

Ahogy arról az Index is beszámolt röviden, május 22-én népszavazást tartottak Tádzsikisztánban a nem régen hozott alkotmánymódosításokról.

Régebben a Heti Turkesztánban is szó volt róla, hogy a pozitív kimenetelről kétségünk sem lehet. És nem is volt.

Győzött a nép akarata(?), a tádzsik "Nemzet Vezetője", Tádzsikisztán erős embere élete végéig e megtisztelő pozíció birtokosa maradhat.

064.JPG

A népszavazáson a jogosultak 92%-a adta le szavazatát, és az "igenek" 94,5%-os győzelmet arattak. A 41 alkotmánymódosítási tételről csak "egy csomagként" lehetett szavazni: vagy mindent támogat a nép, vagy semmit.

A 41 közül természetesen a legfontosabb módosítás a két elnöki ciklus feloldására vonatkozik, ami viszont csak Emomali Rahmonra, a "Nemzet Vezetőjére" érvényes. E fényes címet, ami rá és a családjára is örökérvényű büntetőjogi immunitással jár, egyébként tavaly "ajándékozta" neki a parlament.

Az elfogadott módosítások továbbá leszállították az elnöki pozícióért induló személyek minimális korhatárát 35-ről 30-ra, amely minden valószínűséggel előkészíti a terepet Rahmon fiának, a 29 éves kis Rusztam Rahmonnak. Nem mondhatjuk tehát hogy az elnök úr halhatatlannak tartja magát. Talán istenkomplexusa nincs (és nem is lesz), reméljük.

emomalirustamrahmon.jpg

Apuci szeme fénye és Tádzsikisztán jövője

Az igenek győzelmével szintén érvénybe lépett az a rendelkezés, hogy vallási alapon pártot szervezni tilos lesz. Ez a pont minden bizonnyal a tavaly terroristacsoportnak nyilvánított Tádzsikisztáni Iszlám Újjáéledés Pártja miatt került a csomagba. A kormánypropagandával ellentétben, a párt egyébként mérsékelt ellenzéki pártnak számított, de így Rahmonéknak már nem kell aggódniuk miatta.

Egyébként 1999-ben egy népszavazás pont az ellenkezőjét hagyta jóvá, vagyis hogy vallási alapú pártok is alakulhatnak, amelyre azért volt "szükség", mert az 1992-1997 közötti polgárháborút lezáró egyezmény értelmében az ellenzék, vagyis a Tádzsikisztáni Iszlám Újjáéledés Pártjának képviselői is helyet kaptak a kormányban. Ezen a népszavazáson bólintott rá a nép arra is, hogy az elnöki ciklusa hossza 5-ről 7 évre nőjön.

A következő népszavazás 2003-ban szentesítette, hogy az elnök egy helyett két ciklust tölthet hivatalban.

121.JPG

Az összes akadály elhárult tehát, épülhet a dinasztia és az "illiberális demokrácia". Előre a(z) ... őőő ... milyen úton is?

A végére álljon itt egy frappáns idézet az elnök weboldaláról, amelynek egy hosszabb változatát ebben a posztban idéztünk:

Az ország legfontosabb eredményei és sikerei Emomali Rahmon önzetlen munkájának és bátor lépéseinek az eredményei.

A hatalmas erőfeszítések jutalma Emomali Rahmon számára a tádzsikisztáni emberek és a több tízezer külföldi honfitárs szeretetének és tiszteletének megnyerése.