Nix ugri-bugri volt

Rendkívüli Heti Turkesztán.

Érdeklődés hiányában a "kazah tavasz" május 21-én elmaradt.

memkz21may2.jpg

A hét legfontosabb eseménye a május 21-re meghirdetett kazahsztáni tüntetés volt (lett volna), amit a termőföld-eladásról szóló törvény provokált ki.

A témáról bővebben itt írtunk.

Már péntek este ment a hangulatfokozás, amelyről a Turkesztán Tájmz Facebook oldalán tudósítottunk:

Május 20-a délután 16.30 körül:

"Tüntetésre készül Kazahsztán!

Jelentősen megnövekedett a rendőri erők száma Almaty városában (is), valamint a szóbeszéd szerint a város körzetében készenlétbe helyezték a hadsereget is a holnapi tüntetésre való felkészülésben.

Eközben tovább folytatódtak a házkutatások, melynek során 5 embert tartóztattak le illegális fegyvertartás vádjával, valamint feltehetően robbanószereket (vagy azok alapanyagait) is találtak a Köztársaság tér közelében.

Természetesen mindenféle hírt csak fenntartással szabad kezelni, hiszen mind a tüntetők, mind a hatóságok részéről hangulatfokozásról lehet szó.

A fejleményekről a továbbiakban is igyekszünk minél hamarabb tudósítani!"

almaty20may.jpg

Kevesebb mint egy órával később:

"A kazah Védelmi Minisztérium tagadja, hogy készenlétbe helyezték volna Almaty körül a hadsereget.

A közösségi médiában elterjedt alábbi videó pedig állításuk szerint csak egy szokásos kiképzésről a városba visszatérő katonai járművekről készült még május 18-án, szerdán".

Majd május 21-én reggel:

"Eljött a "kazah tavasz" napja? Hamarosan kiderül!

Eközben a zakon.kz szerint az alábbi mémek keringenek a közösségi médiában, amelyek látszólag a tüntetőket figurázzák ki.

Ezen felül, egy youtube videó arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az ilyen "megmozdulások" mennyire nem voltak sikeresek Ukrajnában és Kirgizisztánban".

Május 21-én kora este pedig már egyértelmű volt, hogy csak hangulatfokozásról volt szó előzetesen, és szerencsére nem volt semmilyen "forradalom":

"Egyelőre úgy néz ki, hogy érdeklődés hiányában a "kazah tavasz" ma elmarad.

Almaty-ban is csak pár tucatnyi ember gyűlt össze a már korábban lezárt Köztársaság tér közelében".

almaty21may2.jpg

almaty21may.jpg

Előzetesen, az államügyész felhívta a figyelmet, hogy aki illegális tüntetésen vesz részt, az törvényesen felelősségre vonható majd.

Kb. 40 aktivistát (a közösségi médiában tévesen elterjedt 400-500 helyett) vettek őrizetbe az országban, illegális tüntetés kezdeményezéséért és szervezéséért. Asztanában letartóztattak több újságírót is május 21-én a Bajterek-toronynál. A letartóztatásuk körülményeivel kapcsolatban az Információs és Kommunikációs Minisztérium fog vizsgálatot indítani.

A rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem volt az országban illegális tüntetés

A várt tüntetés napján ülésezett másodjára a nemrég megalapított bizottság, amelynek feladata az ideiglenesen felfüggesztett termőföld-privatizációról szóló törvény kivizsgálása. A bizottság munkacsoportokat alakított, valamint párbeszédet fog folytatni a társadalommal. Megállapították, hogy társadalmi jóváhagyás nélkül nem lehet döntést hozni a kérdésben.

Aktobe megyében már fel is állították az információs pontokat, ahol az állampolgárok tájékozódhatnak a földreform ügyeivel kapcsolatban.

aktobeinfopoint.jpg