Heti Turkesztán - május 15.

A május 1-jei és május 7-i, majd május 9-i ünnepek után újra jelentkezik a szokásos kis vasárnapi hírösszefoglaló, a Heti Turkesztán.

Földreform Bizottság alakult Kazahsztánban, elindult a Google Street View Kirgizisztánban, terrorizmussal kapcsolatos letartóztatások Tádzsikisztánban, új gázmezőt fedeztek fel Türkmenisztánban, valamint új korlátozások születtek a gyerekek szabadidejét illetően Üzbegisztánban.

Ez történt a héten Turkesztánban.

kazakhprotests.jpg

Forrás: előfizetéses hírlevél és helyi hírportálok

Kazahsztán

Földreform Bizottságot alakítottak, valamint Nazarbajev felfüggesztette a földekkel kapcsolatos törvények számos rendelkezését, miután az a tévhit (?) terjedt el, hogy a kormány földet akar eladni Kínának. Szóbeszédben arról is szó volt, hogy tulajdonképpen csak földet lízingelnének Kínának, maximum 1-2 évtizedre, tehát számos, valószínűleg téves információ kering a kérdésről az emberek között. Mindenesetre, nem hivatalos információ alapján, május 21-én (országos) tüntetés készül a földtörvénnyel kapcsolatban, amelyről majd a Turkesztán Tájmz is igyekszik tudósítani.

019.JPG

A tervek szerint Kazahsztán 2050-re energiaellátásnak felét megújuló, vagy nem fosszilis energiahordozókból fogja biztosítani. Jerlan Idrisszov külügyminiszter nyilatkozata szerint Kazahsztán teljes mértékben elkötelezett a tavaly decemberben aláírt Párizsi Klímaváltozási Egyezmény felé. 

Továbbra is házi őrizetben marad az Újságírók Szövetségének igazgatója. Szeitkazi Matajevet (lent) és fiát sikkasztással és adócsalással vádolják. A bíróság június 26-ig hosszabbította meg a házi őrizetüket. A vádlottak tagadják a vádakat és a sajtószabadság-elleni támadásnak vélik a hatóságok viselkedését, de ha bűnösnek találtatnak, akkor 6-tól 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Érdekesség, hogy Matajev 1991 és 1993 között Nazarbajev szóvivője volt.

matayev.JPG

Kirgizisztán

Államhatalom-elleni szervezkedés gyanújával letartóztattak 3 politikust. A Népi Parlament mozgalom három vezetőjét, Begbolot Talgarbegovot, Torobaj Kolubajevet és Marat Szultanovot május 12-én vették őrizetbe rögtön egy találkozójuk után, valamint miután házkutatást tartottak náluk. A politikusok találkozóján (állítólag) többek között olyan kijelentések hangzottak el, hogy nem fognak visszariadni hatalmas demonstrációk szervezésétől, ha Almazbek Atambajev elnök nem mond le május 17-ig. Azt is mondták, hogy "Oroszország támogatná".

072.JPG

A kirgíz parlament

Megérkezett a Google Street View Kirgizisztánba, amellyel az első ország lett a közép-ázsiai régióban ahol ez a szolgáltatás elérhető. 1,5 évbe telett a projekt elindítása. A fotók hozzáadása az interaktív térképhez két hónapba telt. A Google szerint ezzel a szolgáltatással növekedni fog a turizmus, tekintve, hogy a turisták előre körbe tudják "sétálni" a nevezetességeket is. A Google Street View egyébként számos, távoli, elérhetetlenebbnek tűnő helyre is elment fényképezni, mint például a Song-Kul tó környéke.

https://goo.gl/maps/1PT8Wi7toVy 

Tádzsikisztán

Letartóztatták az Iszlám Állam négy követőjét. Mint ahogy az május 9-én is említésre került itt a blogon, a tádzsik hatóságok május 6-án letartóztatták a tádzsik Duszton Menglikulovot, amikor az Moszkvából a dusanbei reptérre érkezett, azzal a gyanúval, hogy a május 9-i győzelem napi ünnepségeken terrorakciót tervezett végrehajtani. A tádzsik hatóságok orosz kollégáiktól kapták a fülest, miután május 2-án Moszkvában számos közép-ázsiai állampolgárt letartóztattak terrorizmus gyanúja miatt. Menglikulov 3 gyanúsított tettestársát Tádzsikisztán déli részein fogták el.

Türkmenisztán

Új gázmezőt találtak az ország Mary régiójában. A 4600 méter mélyen található tartalékból naponta 600 000 köbméter természetes gáz nyerhető ki.

trkmap.jpg

A következő két évben is nőni fog az ország GDP-je. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztéi Bank előrejelzése szerint a türkmén GDP idén 6,5%-kal, jövőre pedig 7,1%-kal fog növekedni a nyersanyagok exportjának köszönhetően. 2014-ben még 10,3%-kal növekedett a bruttó hazai össztermék.

Üzbegisztán

A gyerekek szabadidejét korlátozza Andidzson városa. Minden szülő levelet kapott a városban, amiben arra kérik őket, hogy aláírásukkal erősítsék meg, és vállalják az esetleges jogi következményeket is, hogy tudatában vannak a gyerekek számára illegálissá vált szabadidei tevékenységekről. A listát a mecsetekben való imádkozás vezeti, amelynek tiltását már korábban bevezették a gyerekek számára a pénteki és más ünnepi imákra vonatkozóan, ezzel megpróbálva visszaszorítani a szélsőségességgel való megfertőződésüket. Ennek fényében a "különböző vallási mozgalmakhoz való csatlakozás" is betiltás alá került. A további tiltások között megtalálható a gyerekek alkalmazása bazárokban, vagy hogy a gyerekek mozgóstandokról áruljanak (amelyek azonban elég általánosak az országban), hogy benzint árusítsanak, vagy autót mossanak pénzért, valamint hogy kéregessenek. A lista szerint a gyerekeknek este 6 után már othton kell tartózkodniuk, de máskor sem "kóborolhatnak az utcán" csak úgy, nem mehetnek játéktermekbe, nem internetezhetnek és videójátékozhatnak, valamint tilos fürdeniük a "medencékben, patakokban, csatornákban, tavakban és folyókban". Egyelőre nem világos, hogy ezek a tiltások az ország egész területére vonatkoznak-e, vagy csak Andidzson városára.

andijonuz.jpg

Csirkével fizetik ki a tanárok munkáját a karakalpaksztáni Nukusz városában. Mint ahogy arról pár napja az Index is beszámolt, a BBC nyomán, a pénzhiány miatt ilyen intézkedéshez kellett folyamodniuk a hatóságoknak, míg tavaly krumpliban, répában és tökben fizették ki a tanárok munkáját. A hatóságok 7000 szomban (2,5USD) állapították meg egy csirke árát, ami egyébként a piacon lényegesen alacsonyabb.