Éljenek a (kazah) Haza védői!

Május 7-ével, vagyis a Haza Védőinek Napjával indul a Nagy Honvédő Háborúról való megemlékezés Kazahsztánban, amelyet természetesen a május 9-i Győzelem Napja zár.

7may.jpg

2012. október 4-én a kazah Szenátus törvénybe iktatta a május 7-i ünnepnapot, amelyet az elnök október 19-én aláírásával szentesített.

Az ünnepnapnak nem véletlenül ezt a dátumot választották, hiszen 1992. május 7-én az elnök rendelete szerint a Kazahsztán területén állomásozó fegyveres erőkből született meg a független ország hadserege. A kazah hadsereg egyike a három legnagyobb, legerősebb posztszovjet hadseregnek, valamint a legerősebb a közép-ázsiai térségben.

Az alábbi videón a kazah Védelmi Minisztérium stílusos beharangozója tekinthető meg:

2000. március 20-án fogadták el a szerződéses katonai szolgálatról szóló törvényt, és 2005-re a katonák és altisztek 65%-a már szerződéses alapon szolgált, míg más rangokban és kisegítő pozicíókban ez az arány már akkor is 100% volt.

A független Kazahsztán első védelmi minisztere Szagadat Nurmagambetov (lent) volt, aki maga is harcolt a Nagy Honvédő Háborúban, valamint a Szovjetunió Hőse volt. 1924-ben született, és 2013-ban hunyt el.

sagadatnurmagambetov.jpg

Nazarbajev elnök, aki a fegyveres erők főparancsnoka, május 6-án, az ünnepi köncerten külön köszöntötte a Nagy Honvédő Háború veteránjait

Ebben az évben külön jelentőséget ad az ünnepségnek, hogy Kazahsztán (és a többi turkesztáni ország is) idén augusztusban ünnepli majd függetlenségének 25-ik évfordulóját.

Almaty-ban, a polgármester vezetésével, így ünnepeltek:

Továbbá, 120 veterán vitt virágot az elhunyt rendőrök emlékművéhez:

Az alábbi videón pedig légi felvételen tekinthető meg az Almaty városában rendezett bemutató:

Asztanában, a fővárosban pedig talán még inkább ünnepi hangulat uralkodott:

 

Holnap a Heti Turkesztán helyett Turkesztán szerepéről a Nagy Honvédő Háborúban lesz szó.