Így telt május 1-je

Vasárnap volt május 1-je, a munka ünnepe, amiről volt is egy rövidke poszt, személyes képekkel, mára pedig jöjjön egy válogatás a médiában megjelent képgalériákból.

almaty1.jpg

A mai poszt jó alkalom arra is, hogy a vasárnap írottakat kicsit kiegészítsem azzal, hogy május 1-re esett a pravoszláv húsvét is, és mint az lentebb kiderül majd, az nagyobb eseménynek bizonyult Turkesztánban is, mint maga a munka ünnepe.

Kazahsztán

Mint ahogy az már említésre került, Kazahsztánban május 1-jén a nemzeti egység napját ünnepelték. A régi május 1-jéknek már csak a majálisok formájában voltak "maradványai".

Almaty-ban:

További képek: http://kazinform.kz/rus/section/498

Asztanában:

További képek: http://kazinform.kz/rus/article/2899041

Kirgizisztán

Kirgizisztánban a vezető politikusok boldog május 1-jét és pravoszláv húsvétot, de a források alapján úgy tűnik, hogy nem voltak hatalmas tömegrendezvények.

Biskekben, a fővárosban autós flashmobot rendeztek "Kirgizisztáni Iparosok Parádéja" elnevezéssel:

Os városában pedig így ünnepelték a pravoszláv húsvétot:

További képek: http://www.turmush.kg/ru/news:293290

Tádzsikisztán

Úgy tűnik Tádzsikisztánban is a pravoszláv húsvét volt a legnagyobb és leginkább említésre méltó esemény május 1-jén.

Dusanbe:

További képek: http://news.tj/ru/news/nochnaya-paskhalnaya-sluzhba-v-dushanbe-foto

Türkmenisztán

A jelek szerint Türkmenisztánban nyoma sem volt május 1-jének, helyette inkább a dohányzás-elleni harc hónapját "nyitották meg".

Üzbegisztán

Üzbegisztánban 2014 óta május 1-je a szökőkutak napja, amelyet tavaly óta már nem csak Taskentben, hanem Szamarkandban is ünnepelnek, különféle rendezvények kíséretében.

Május 2-ával pedig eljött a taskenti vilamosvonalak bezárásának napja, amelyről előzőleg már volt poszt.

Taskent:

Pravoszláv húsvét:

További képek: https://www.gazeta.uz/2016/05/01/paskha/

Szamarkand:

Összefoglalásképp tehát elmondható, hogy a jelentős szovjet múlt ellenére május 1-je Turkesztánban, a várakozásaim ellenére már nyomokban sem hasonlít a régi május 1-jékre (persze lehet hogy ez irreális elvárás is lett volna). Sőt, látszólag a kormányok igyekeznek más ünnepeket kitalálni a munka ünnepére. Talán a legjobb, legkreatívabb, legtöbb alappal rendelkező ilyen ünnep a kazahsztáni nemzeti egység napja, amivel ellentétben az üzbegisztáni szökőkutak napja szerintem kicsit viccesnek hat.