"Itt van május 1-je ...

... Énekszó és tánc köszöntse!"

Éljen a tavasz, a munka és Kazahsztánban a nemzeti egység napja!

018.JPG 

Az ünnep előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza. Az utópista szocialista brit gyáros, Robert Owen 1817-ben javasolta a munkások addig 10-14 órás munkaidejének nyolc órára csökkentését.

Az I. Internacionálé 1866-os első kongresszusa már úgy fogalmazott: a nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés a munkásosztály felszabadulásának útján.

8hoursday_banner_1856.jpg

A 19. század második felében az Egyesült Államokban is egyre többen követelték a nyolcórás munkanap bevezetését, amit egyes államokban törvénybe is foglaltak. 1886. május 1-jén Chicagóban sztrájk kezdődött a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Május 3-án összecsaptak a munkások és a sztrájktörőket védő rendőrök, akik végül tüzet nyitottak, a sortűznek négy ember esett áldozatául (lent).

haymarket_explosion.jpg

1889-ben a II. Internacionálé alakuló kongresszusa úgy határozott, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése, illetve nemzetközi szolidaritásuk kifejezése érdekében.

Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei tömegdemonstrációt (lent - forrás: retronom.hu).

1890majus1magyarorszag.jpg

A II. Internacionálé 1891-es második kongresszusán május elsejét hivatalosan is a "munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították.

Május 1. a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték fényes külsőségek közepette. Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett, amelyen nagyszabású, látványos felvonulásokkal "a gazdasági és szociális vívmányokat" ünnepelték.

1maycccp.jpg

maj1megvedjukabeket.jpg

A múlt század kilencvenes éveitől, a kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor.

Szöveg forrása és további részletek: mult-kor.hu

1974. május 1-je, Moszkva

A következő videó pedig Kazahsztán 1977-ben:

Kazahsztánban 1996 óta az elnök rendeletének alapján május 1-je a nemzeti egység napja, amelynek célja a Kazahsztánban élő több mint 100 nemzetiség összetartozásának erősítése. A kazah belpolitika egyik fő prioritása a nemzetiségek és a vallások közötti megértés és együttélés erősítése.

Személyes képgaléria Almaty-ból:

A hivatalos képösszeállításokkal pedig holnap jelentkezünk.

A Heti Turkesztán jövő vasárnap jelenik meg ismét, majd május 9-én pedig a Győzelem napját ünnepeljük.